hirdetés

2021.02.26. 14:31

Úristen, a gyerekem háziállatot szeretne! Mitévő legyek?

PR cikk

kép 1 [HiData _ Pepita.hu _ beol.hu _ 2021.02.26] Úristen, a gyerekem háziállatot szeretne! Mitévő legyek_

Minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor beleszeret a szomszéd kutyájába, elirigyli a padtársa törpehörcsögét vagy szeretné hazavinni a nagyi macskáját, szóval rájön a kisállat mánia. Az természetesen nem elvárható egy kisgyerektől – de még egy kamasztól sem feltétlenül – , hogy önállóan gondoskodjon egy másik élőlényről, arra viszont, hogy érzékenyítsük és felelősségvállalásra tanítsuk csemeténket, kiváló eszköz, ha a családba fogadunk egy díszállatot.

Mivel a kutyák tartása óriási felelősség és napi akár több órás elfoglaltságot is jelenthet, csak akkor vágj bele, ha van már tapasztalatod, vagy elég lelkes vagy ahhoz, hogy megtanuld, hogyan kell jól gondját viselni egy szőrös családtagnak és elég elkötelezett ahhoz, hogy tedd ezt minden nap a következő kb. 15 évben. A gyerekek imádják majd, de te fogod hajnalban munka előtt levinni sétálni. (A macskák néhány apró különbségtől eltekintve ugyanez a kategória.)

Szerencsére vannak kisebb felelősséggel és kevesebb feladattal járó alternatívák, a díszállatok. Rágcsálók, madarak, halak, hüllők vagy kétéltűek – rengeteg állatfaj közül válogathatsz. Természetesen mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai, de az alapvetően közös bennük, hogy a tartásukkal járó kevés napi szintű teendő könnyen elsajátítható egy kisgyerek számára is, ezért izgalmas közös szertartássá nőheti ki magát.

Itt is vannak nehézségi fokozatok, ezért ha te magad is teljesen kezdő állattartó vagy, érdemes az akvárium lakókkal nekifutni. A különböző színes halakkal, vízinövényekkel és tereptárgyakkal az akváriumok ráadásul nem csupán kiváló tanulóterepként, hanem tökéletes díszítő elemként is funkcionálnak.

Bármely kisállat kereskedés ajtaján belépve megtapasztalhatod, hogy a hobbiállat tartás bizony jó üzlet: akármelyik fajt választod, számolnod kell azzal, hogy egy plusz költséget veszel a nyakadba, hiszen nem csak az egyszeri megvásárlással könnyen megugorható terrárium és akvárium árak jelentenek kiadást, hanem az időről időre elhasználódó alkatrészek, az ápoláshoz szükséges felszerelések és az állateledel is. Ezért érdemes már az elején kiszemelni, hogy melyik lesz az a webshop vagy kisállatkereskedés, ahonnan ezeket a dolgokat majd beszerzed. Egy jó minőségű akvárium szett megvásárlása és a díszhalak telepítése lehet a kezdő lépés, aztán ha beválik, jöhetnek a macskák és a kutyák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában