szponzorált tartalom

2020.10.01. 06:59

Tudatos pénzügyi tervezés a háztartásban

Ki ne szeretne tisztán látni a pénzügyei tekintetében? A pénzügyi tudatosság felé vezető első lépés, hogy pontosan tudjuk, mennyi pénzünk folyik be, és az hová vándorol.

Sokan azt gondolják, hogy nekik felesleges háztartási költségvetést készíteni, vagy pénzügyi tervet kidolgozni, hiszen az úgysem változtat semmin. Ráadásul sokan gondolják azt, hogy pontosan tudják, mire, mennyit költenek. Pedig ez a legkevésbé sincs így.

Az igaz, hogy a legtöbben tudják, nagyságrendileg mekkorák a rendszeres kiadásaik, de a sok aprósággal, és a ritkán felmerülő nagyobb tételekkel nem számolnak. Pedig éppen ezek a kiadások a legfontosabbak tervezési szempontból.

Elég, ha valaki minden nap elfogyaszt a kollégáival ebéd után egy kávét és egy süteményt. Nem tűnik nagy dolognak, napi 800-900,- Ft. Ha egy évben 250 munkanap van, akkor ez a kiadás éves szinten több mint 200 000 forintot jelent. A kiadásaink jelentős részét ezek az apróságok viszik el. Ezeken a legkönnyebb spórolni, így ezeken múlik, milyen gyorsan teljesülnek a pénzügyi céljaink.

A pénzügyi tudatosság felé vezető út egyik első és legfontosabb lépése tehát a háztartási költségvetés készítése, azaz a bevételek és kiadások vizsgálata, azzal a céllal, hogy kiszámíthatóak legyenek a pénzügyeink.

Először is érdemes végiggondolni, milyen kiadásokra és bevételekre számíthatunk a jövőben, így felkészültebben tudunk szembenézni a nem várt kiadásokkal és a terveink könnyebben megvalósíthatók lesznek.

Javasolt átgondolni a rövid, közép- és hosszú távú terveinket, és konkrétan, előre meghatározni, hogy mikor, mire lehet majd költeni. Minden nagyobb kiadással kapcsolatban át kell gondolni, hogy azokat milyen bevételből lehet majd fedezni. Ha a kalkuláció azt mutatja, hogy a következő időszakban több lesz a tervezett kiadás, mint a várható bevétel, akkor újra át kell gondolni, mi fér bele a költségvetésbe. Ellenkező esetben a túlköltekezésnek súlyos anyagi nehézségek lehetnek a következményei.

Ha előre kalkulálunk a nagyobb kiadásokkal (pl. nagy értékű műszaki cikk vásárlása, utazás stb.), akkor már hónapokkal korábban érdemes elkezdenünk erre félretenni, így nem okozhatnak váratlanul nagyobb kiadást. Így a családi kasszát sem terheljük meg, vagyis elkerülhetőek a fizetési nehézségek. Tudatos tervezéssel akár egy hitelfelvétel, és az azzal járó kamatterhek is elkerülhetőek.

Az eredmények kiértékelése is nagyon fontos lépése a háztartási költségvetés készítésének, hiszen ennek segítségével tudhatjuk meg, hogy milyen szokásainkon szükséges változtatnunk, milyen kiadásokat kell átgondolnunk. A költségtervezés ahhoz is hasznos, hogy lehetőségünk nyíljon tartalék képzésére.

Elsőként tehát a kiadásokat és a bevételeket kell megvizsgálnunk. Leggyakoribb bevételi források: a munkabér, a béren kívüli munkáltatói támogatás (pl. cafeteria), az állami juttatások (pl. családi pótlék, GYES), az egyéb nem rendszeres jövedelmek, vagy az ajándékok. Legjellemzőbb kiadások: az állandó, fix költségek (pl. rezsi, hitel-törlesztőrészlet), a megélhetési költségek (pl. élelmiszer, öltözködés), vagy a váratlan kiadások (pl. mosógépjavítás). A pénzmozgások rendszerezése többféleképpen is megoldható. Használható például egy erre a célra kijelölt füzet, Excel-táblázat, de számítógépes program, vagy akár mobilalkalmazás is.

Először az elmúlt hónapok pénzmozgásait érdemes megnézni. Ehhez legegyszerűbb elővenni a bank által küldött részletes bankszámlakivonatunkat, vagy online lekérdezni a számlatörténetünket, esetleg előkeresni a befizetett csekkjeinket, illetve a vásárlási blokkokat. Amennyiben nem számlára érkezik a jövedelmünk, a legcélravezetőbb a következő fizetéstől fizetésig terjedő időszakban felírni minden bevételt és kiadást. Ezután kezdődhet a tervezés.

A költségvetés elkészítésére rengeteg megoldás létezik. Mi ezek közül a Pénzügyi Navigátor háztartásiköltségvetés-számító alkalmazását ajánljuk, amely hasznos tippekkel szolgál a spóroláshoz is.

Mind a tudatos pénzügyi tervezéssel, mind a különböző pénzügyi szolgáltatásokkal (hitel, biztosítás, befektetés) kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőihez, akik díjmentesen nyújtanak segítséget a fogyasztóknak.

Elérhetőségek:

Cím: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6., földszint (a Munkaügyi Központ ügyfélterében)

Telefon: +36 70 243 2840 (ügyfélfogadási időben!)

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00

KEDD: 10:00-16:00

CSÜTÖRTÖK: 10:30-16:30

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában