szponzorált tartalom

2020.09.30. 16:26

Ezért egyél mindennap egy almát!

„Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!” – nem véletlenül terjedt el ez a mondás. Ha rendszeresen eszünk almát, akkor érezni fogjuk, hogy mennyire jótékony hatással van az egészségünkre. Amellett, hogy az almafogyasztás nagymértékben javíthatja általános egészségügyi állapotunkat, nagy előnye ennek a gyümölcsnek, hogy egész évben könnyen hozzáférhető.

 

A magyar emberek átlag almafogyasztása évente 16-19 kg alma. Ezt az illatos, zamatos gyümölcsöt nem csak nyersen fogyasszuk. Az alma remekül felhasználható süteményekbe, salátákba, készíthetünk belőle kompótot és még házilag is előállíthatunk friss gyümölcslevet belőle. Almát sok gyümölccsel ellentétben egész évben kaphatunk, a boltokban, piacokon mindenki megtalálja a kedvére valót legyen szó akár édes, – vagy savanyú almáról.

Az őszi-téli időszakban még inkább érdemes feltölteni a kamrát ezzel a vitamindús, ásványi anyagokban gazdag gyümölccsel, aminek rengeteg jótékony hatása van az egészségre.

TÁPÉRTÉK 100 GRAMM ALMÁBAN

Fehérje 0,3 g

Zsír 0,4 g

Szénhidrát 5 g

Vitaminok: E; B1; B2; B6; C

Energia (Joule/ kalória): 232/55

AZ ALMA JÓTÉKONY HATÁSAI

A még kissé ingatag emésztésű csecsemők első gyümölcse az alma, ami bizonyítottan hatásos mind székrekedés, mind hasmenés ellen. E jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, amely felnőttkorban is képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, nagymértékben lecsökkenti a leggyakoribb halálozási okok között jegyzett szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A legtöbb gyümölcs esetében a vitamintartalom a legnagyobb érték. Az alma C-vitamin tartalma csupán közepes. Napi szükségletünknek mintegy 1/3-át fedezi egy alma, azonban ez a C-vitamin teszi lehetővé, hogy az almában nagy mennyiségben jelen lévő egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat.

Az alma az ásványi anyagok egész sorát tartalmazza, például káliumot, bórt, cinket, mangánt, fluort, jódot és szelént. A kálium a magas vérnyomás ellen hatásos és fontos az izmok, így a szív egészségéhez is. A bór a menopauza után lévő nőknek jelent segítséget az ösztrogén megtartásában. A kalcium a csontok egészségét segíti és a csontritkulás ellen hat. A cink immunstimuláló hatású, kedvező a látás szempontjából, és csökkenti a prosztatabántalmak valószínűségét. A mangán csökkenti a fáradékonyságot. A fluor a fogak romlását mérsékli, a jód pedig a szellemi frissességet segíti. A szelén különösen jótékony, ugyanis hatékony antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését. Csökkenteni az oxidatív stressz okozta károsodásokat, erősíti immunrendszerünket és hatással van a pajzsmirigy működésére is, a napi igénynél magasabb mennyiségben fogyasztva megelőzhetőek vele bizonyos daganatok és normalizálja a pajzsmirigy működését is.

Az alma a fogyókúrázók nagy barátja is. A gyümölcs rosttartalmának egyharmada pektin, ami nagyszerű segítség a fogyni vágyók számára, sokoldalú természetes méregtelenítő anyagként is működik, hatékonyan távolítja el a szervezetben megtalálható nehézfémeket és más szennyezőanyagokat, egészségmegőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Az antioxidánsok jelentős mértékben semlegesítik a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, amik daganatok, agyvérzés és szívpanaszok okozói lehetnek. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres almafogyasztók körében a legkevesebb az agyvérzés, a szívbetegség, valamint a tüdőrák. A hatást a benne található antioxidánsoknak tulajdonítják.

AZ ALMA FELHASZNÁLÁSA

Az almát rendkívül sokoldalúan felhasználhatjuk. Leggyakrabban nyersen esszük, a gyerekeknek is kiváló tízóraira vagy uzsonnára az iskolába. Az alma sütve is mennyei, ehhez csak vékonyra kell szeletelnünk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakni és közepes hőfokon szárítani.

A gyümölcs kompót formájában szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve remek köret lehet sült húsok mellé. Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, akkor magunk is készíthetünk friss gyümölcslevet. Talán kevesen tudják azt, hogy ha a szárított almaszirmokat leforrázzuk és 5-10 percig állni hagyjuk, akkor ízletes teát is készíthetünk belőle.

Bővebb információért az alma jótékony hatásairól és az ősszel szervezett alma kóstoltatásokról látogass el az AMC almakampány oldalára és figyeld az Agrármarketing Centrum Facebook-oldalát.

RECEPTEK

Almaecet házilag

Hozzávalók:

2 kg alma

2,5 l víz

20 dkg kristálycukor

Elkészítés:

Az almát vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy 5 literes befőttes üvegbe. A vizet forraljuk fel a cukorral, és ha langyosra hűlt, öntsük az almára, hogy elfedje. Egy vászonanyaggal lekötjük, majd meleg helyen 2 hétig hagyjuk erjedni. Naponta egyszer megkeverjük, hogy a víz tetején lévő alma is vízbe kerüljön.

2 hét után leszűrjük, ezután visszatesszük a kimosott üvegbe, ismét letakarjuk. Pár nap után látható lesz egy fehér réteg a tetején. Ez az ecetágy. Minél tovább hagyjuk, így érni, annál erősebb lesz az ecet. Ezután az ecetágyat félretolva, üvegekbe fejtjük.

Az ecetágyat egy kis ecetben eltehetjük a következő ecet készítéséhez, mert így gyorsabban beindul az erjedés.

Almakompót

Hozzávalók:

70 dkg tisztított alma

4 ek cukor

1 tk szegfűszeg

ízlés szerint fahéj

1/2 db citrom leve

1 liter víz

Elkészítés:

Egy lábasba felteszünk 1 liter vizet a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromlével főni. Megtisztítjuk, majd kockára vágjuk az almát. A felforrt léhez öntjük az almát, lassú tűzön főzzük kb. 10 percig. Jól lehűtve tálaljuk.

Omlós almás pite

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 csomag sütőpor

18 dkg zsír

12 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

1 citrom reszelt héja

kevés tejföl

A töltelékhez:

1,5-2 kg alma lereszelve

ízlés szerint cukor

fahéj

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a zsiradékkal, majd beletesszük a cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéját. Tegyük a közepébe a tojások sárgáját és a tejfölt, majd jól dolgozzuk össze.

A tésztát vágjuk ketté, az egyik felét nyújtsuk ki és helyezzük tepsibe. Szórjuk meg zsemlemorzsával. A lereszelt, cukrozott almát kinyomkodjuk és a tepsibe helyezett lapon eloszlatjuk. Meghintjük fahéjjal és befedjük a másik lappal. Megszurkáljuk egy villa hegyével és megkenjük a tojások sárgájával. 180 fokon szép aranybarnára sütjük.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával

 

Címkék#alma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában