szponzorált tartalom

2020.07.13. 06:59

Történelmi darabok a Várszínházban

A Gyulai Várszínház idei programja is nagy figyelmet fordít a nemzeti múltunk különböző eseményeit feldolgozó darabok bemutatására – tudtuk meg dr. Elek Tibor igazgatótól.

P. G.

A kárpátaljai magyar színház július 19-ei A veszett brigadéros című produkciója ELMARAD. Július 24-én, a Zenta, 1697 című rockopera, Szarka Gyula és Szálinger Balázs műve a világtörténelem egyik jelentős eseményét, a 150 éves török uralomtól való megszabadulásunk utolsó nagy csatáját állítja színpadra.

A Gyulai Várszínház nagy sikerű, tavalyi, és azóta már számtalan városban előadott bemutatója, a Karády zárkája, a második világháború, Magyarország német megszállása korát idézi föl. Az Erdélyi Héten (augusztus 1-7.) lesz látható, a Várszínház idei második bemutatója a Pornó – Feleségem története című Visky András darabja. Ez az előadás a Ceausescu korabeli romániai diktatúra világát eleveníti fel, az Eltűntek pedig szászok Erdélyből való eltűnésének folyamatát. A Márai Sándor Napokon (augusztus 16-18.) A kassai polgárok, a színház harmadik bemutatója, Károly Róbert korába, az 1310-es évekbe repíti vissza nézőket, Hegedűs D. Géza Hallgatni akartam című vígszínházi előadása pedig ismét a második világháború korába.

Az említett Fehér szarvas mellett Trianonra, illetve a következményeire emlékeztető előadás lesz augusztus 21-én a József Attila Színház Feketeszárú cseresznye című produkciója. Az Erdélyi Héten, a játékával és énekével a nyugat-európai színpadokat is meghódító Szilágyi Enikő, „Ez már feltámadás” – Trianon 100 című előadói estje. Sőt, július 21-én Hubay Miklós: Elnémulás című darabjának előadása, amelynek főszerepében ismét színpadon láthatjuk a gyulai Kovács Vandát, szintén egyfajta Trianonra adott művészi reflexió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában