Megtakarítások

2020.01.24. 06:59

2020-ra a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel

Egy év alatt 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen megtakarítási termékkel – derül ki az OTP Bank megbízásából készített 2019-es Öngondoskodási Index kutatásból*. A pozitív változás biztató, az viszont elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken azoknak a száma, akik legalább 5 évre előre terveznek, pedig a hosszabb távú befektetésekkel a folyamatosan otthon tartott pénznél, vagy a bankbetétnél nagyobb hozam is elérhető.

otpbank_log_horiz

Az OTP Bank szakértői szerint a megtakarítások kapcsán kétirányú folyamat zajlik hazánkban. Egyre többen fektetik be a pénzüket különböző megtakarítási termékekbe, de ezzel egy időben egyre többen tartják otthon a megtakarításaikat. A legfrissebb Öngondoskodási Index kutatás rámutatott, hogy a legtöbben váratlan helyzetre gyűjtenek és tartanak otthon készpénzt, de sokan vannak, akik szerint túl kicsi a rendelkezésükre álló összeg ahhoz, hogy befektessék. A tévhitek mellett az is látszik a kutatási eredményekből, hogy évről-évre egyre kevesebben terveznek előre.

„A legújabb felmérésünkből azt látjuk, hogy évről-évre csökken azoknak az aránya, akik legalább 1 vagy akár több évre előre terveznének. Az idei évre a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel, míg 5-10 évre, vagy ennél hosszabb időre már csak a válaszadók 3-5 százaléka tervez tudatosan. A tudatos tervezést sajnos az sem segíti, hogy a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (75%), sem otthon (41%) nem részesült pénzügyi oktatásban” – idézte a 2019-es Öngondoskodási Index eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hogyan legyünk tudatosabbak pénzügyeink terén?

Az első lépés a célok meghatározása. Ha ez megvan, fel kell mérni, mennyi pénzt tudunk félretenni a kijelölt célért, mennyi ideig és mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a nagyobb nyereség reményében.

A pénzügyi tervezés következő lépése a megfelelő befektetési termék vagy portfólió kiválasztása. A piacon számtalan befektetési termék érhető el; betétek, állam- és értékpapírok, részvények, vagy az olyan adókímélő megtakarítási termékek, mint például a Tartós Befektetési Számla és a Nyugdíj-előtakarékossági Számla – csakhogy néhány példát említsünk. Ezek között egyedül nem feltétlen egyszerű eligazodni és megtalálni azt, amelyik optimális ahhoz, hogy elérjük az általunk kitűzött célt.

Az OTP Bank szakértőinek tanácsa, hogy érdemes már kis összeggel is elkezdeni a rendszeres, hosszú távú megtakarítást. Erre például jó megoldás lehet a takarékszámla, amely kellően rugalmas megoldás ahhoz, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyen.

Ha nagyobb összeg áll a rendelkezésünkre és hosszabb távú terveink vannak, mint például a gondtalan nyugdíjas élet megalapozása, akkor érdemes szakértő segítséget kérni a megfelelő befektetési termék megtalálásához. A célunk eléréséhez a legmegfelelőbb megtakarítási termék kiválasztásában az OTP Bank szakértő munkatársai segítenek a Békéscsaba, Szent István tér 3. szám alatti bankfiókban.

A személyes egyeztetésen túl már arra is van lehetőség, hogy otthonról, egyszerűen kiszámoljuk az OTP Bank Pénzügyi Tervezőjével, hogy havonta mennyit kell rendszeresen megtakarítanunk ahhoz, hogy elérjük az éppen aktuális célunkat. A tervező felméri céljainkat és kockázatvállalási hajlandóságunkat, mindezek alapján bemutatja, hogy céljaink eléréséhez milyen rövid-, közép- és hosszú távú befektetési lehetőségeket kínál az OTP Bank számunkra.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, további információt a www.azenjovom.otpbank.hu oldalon talál.

*Forrás: 2019-es OTP Öngondoskodási Index felmérés: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában