Többen megsebesültek

2017.12.28. 06:12

Pokolgép robbant egy szentpétervári bevásárlóközpontban

Tizenháromra emelkedett a szentpétervári Gigant Hall bevásárlóközpont egyik üzlethelyiségében szerdán bekövetkezett robbanás sérültjeinek száma. A hatóságok szerint a robbanást egy házilagos készítésű pokolgép okozta.

Frissítés

Terrorcselekmény volt az a robbantás, amelyet szerda este egy szentpétervári szupermarketben követtek el – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szíriából visszatért orosz katonák moszkvai kitüntetési ünnepségén csütörtökön.

A merénylet következtében 13 ember sérült meg, nyolcat közülük kórházban ápolnak.

Az elnök szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nemrégiben egy másik merényletkísérletet sikerült megakadályoznia.

Putyin kijelentette, hogy Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgatót arra utasította, a tettesek elfogásakor a törvény keretei között járjon el, de hozzátette: „munkatársaink, tisztjeink életének vagy épségének veszélyeztetettsége esetén határozottan kell fellépni, foglyokat nem ejteni, a banditákat a helyszínen likvidálni”.

A detonáció az egyik üzlethelyiség csomagmegőrzője közelében történt.

Az épületből mindenkit kimenekítettek, a helyszínre a rendőrség mellett tűzszerészek is kiérkeztek.

Szvetlana Petrenko, a súlyos bűncselekmények ügyében eljáró orosz Nyomozó Bizottság szóvivője előbb azt közölte, hogy büntetőeljárást indítottak közveszélyes eszközzel több ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt, és a robbanás lehetséges okaival kapcsolatban minden eshetőséget megvizsgálnak.

A szóvivő később arról számolt be, hogy a detonációt házilagos készítésű pokolgép okozta. A szerkezet hatóereje 200 gramm trotilénak felelt meg, s a pokolgépbe a pusztító hatást fokozó – a szóvivő által közelebbről meg nem nevezett – tárgyakat helyeztek az elkövetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában