Járvány

2021.08.26. 22:40

WHO: Afrikában megháromszorozták az oltások számát

Az elmúlt héten Afrikában megháromszorozták a koronavírus elleni védőoltások számát, bár szeptember végéig továbbra is a kontinens lakóinak csak tíz százaléka lesz védett – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai igazgatója.

Az elmúlt héten ugyanakkor 248 ezer új fertőzöttet regisztráltak a földrészen, legalább 24 országban nőtt a fertőzöttek száma az új típusú koronavírus delta variánsának terjedése miatt.

„A tragédia megelőzhető, ha az afrikai országok méltányosan jutnak hozzá a vakcinákhoz” – hangsúlyozta Matshidiso Moeti újságírók előtt.

A WHO afrikai igazgatója közölte, hogy a múlt héten 13 millió adag védőoltást adtak be, háromszor annyit, mint a megelőző héten, miután megnőtt a fejlődő országoknak adományozott vakcinák mennyisége. Ez azonban csak csepp a tengerben a 1,3 milliárd lélekszámú kontinensen, ahol az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (CDC) adatai szerint csak a lakosság 2,4 százaléka van beoltva.

A járványnak a delta variáns miatti hirtelen belobbanása tovább növeli az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomást szerte az afrikai kontinensen.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója nemrégiben „lelkiismeretlenségnek” nevezte, hogy egyes országokban már az emlékeztető oltást adják be, amikor még annyi ember védtelen a betegséggel szemben.

„Úgy vélem, nagyon nehéz Afrikában emlékeztető oltási adagokról beszélni” – jelentette ki csütörtökön Moeti asszony. „Még a lakosság 5 százalékát sem láttuk el az első oltással, ami elengedhetetlen a vírus terjedésének a lassításához és a negyedik hullám megakadályozásához” – tette hozzá.

Afrika a következő hónapokban 117 millió adag oltást kap, de további 34 millió adagra lenne szükség, hogy elérjék a tíz százalékos átoltottsági célt„ – tette hozzá a WHO afrikai igazgatója.

A WHO által a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax program keretében 100 millió adag Sinovax és Sinopharm védőoltást szállítanak a hónap végéig, többségében afrikai és ázsiai országokba – derült ki a WHO egyik dokumentumából.

A most első ízben szállított kínai oltások segítséget nyújtanak a vakcinamegosztó programnak, amely messze elmaradt az idénre tervezett 2 milliárd adag védőoltás kiszállításától, miután a jelentős vakcinagyártó India korlátozta az exportot.

A százmillió adag vakcina felét a Sinovac, másik felét pedig a Sinopharm szállítja, a szállításokat 2021 júliusa és szeptembere között tervezik – derült ki a július 29-én keltezett WHO-dokumentumból.

A kínai vakcinákat 60 – többségében afrikai – országnak szánják, ez utóbbiak a százmillió adag egyharmadára számítanak. A listán szereplő egyetlen európai ország Ukrajna, amely várhatóan mintegy 160 ezer Sinovac- oltást kap majd. Az ázsiai országoknak több mint 25 millió adag oltást szállítanak, ebből 11 millió adag Sinovacot Indonézia kap. A többi oltást Latin-Amerika és a Közép-Kelet országainak szánják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában