készenlét

2020.01.01. 12:49

Wasington katonai erősítést küld a Közel-Keletre

A katonák egy különleges alakulat, a 82. légi szállítású hadosztály tagjai.

Az Egyesült Államok katonai erősítést küld a Közel-Keletre a bagdadi amerikai nagykövetség megtámadása nyomán kialakult helyzetben – jelentette be Washingtonban, helyi idő szerint kedden Mark Esper védelmi miniszter.

Amint egy írásos nyilatkozatban közölte, Donald Trump elnök utasítására felhatalmazást adott egy lövész zászlóaljnak, mintegy 750 katonának azonnali átirányítására a térségbe. A katonák egy különleges alakulat, a 82. légi szállítású hadosztály tagjai. Úti céljukat nem nevezte meg, de bennfentes források szerint Kuvaitba telepítik őket.

Esper azt is közölte, hogy készenlétbe helyezik a hadosztály más alakulatait is, amelyeket a következő napokban szintén a Közel-Keletre küldhetnek. Az amerikai hírügynökség meg nem nevezett forrása szerint a létszámuk összességében elérheti a 4 ezer főt is. Irakban jelenleg 14 ezer amerikai katona állomásozik.

Az év végét a floridai birtokán töltő elnök egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ő nem akar háborút Iránnal. Trump szerint Irán az egyértelmű felelős a Bagdadban történtekért, és pár órával korábban kijelentette, hogy Teherán drágán megfizet értük. E kijelentése miatt kérdezték a háború lehetőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában