1993-ban került fel

2020.12.14. 10:55

Washington levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról

Az Egyesült Államok levette hétfőn Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, amelyre 1993-ban tette fel – közölte a kartúmi amerikai nagykövetség a Facebookon.

A közlemény szerint a washingtoni törvényhozás a számára megadott 45 napos határidőn belül nem emelt kifogást a kormány intézkedése ellen, amelyet Donald Trump elnök október 19-én jelentett be. Így a külügyminiszter most aláírta, és december 14-étől hatályos – olvasható a közleményben.

Az intézkedés előzménye, a szudáni kormány október 23-án amerikai nyomásra megállapodott Izraellel kapcsolataik normalizálásáról. Kartúm azt állítja, hogy ebbe nem „zsarolás” hatására ment bele.

Szudánt megelőzően Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel normalizálta kapcsolatait amerikai közvetítéssel, azóta pedig Marokkóval.

Kartúm számított erre az amerikai intézkedésre azóta, hogy tavaly áprilisban megdöntötték az országban Omar el-Besir elnök hatalmát. Besirt ugyanis azzal vádolta Washington, hogy kapcsolatot tartott fenn terrorszervezetekkel, mint például az al-Kaidával, s annak néhai vezetője, Oszama bin Laden a 90-es években járt is a kelet-afrikai országban. A nagy külföldi adóssággal sújtott Szudán azt várja most, hogy az intézkedés hatására gazdasága levegőhöz jusson, kikerüljön a pangásból, ugyanis az amerikai szankciók fenyegetése miatt külföldi országok nem tudtak kereskedni vele és befektetni az országban.

Kartúm mindazonáltal vár még egy lépést Washingtontól, hogy mentesítse őt két terrortámadás miatti kártérítési kötelezettség alól. A két támadást 1998-ban követte el az al-Kaida egy időben az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen, és ezeknek több mint kétszáz halálos áldozatuk volt.

Az amerikai bíróság Szudánt 335 millió dollár (közel százmilliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte azzal a váddal, hogy segítette a terrorszervezetet.

Kartúm október végén közölte, hogy törvényhozása addig nem ratifikálja az Izraellel megkötött megállapodást, amíg az amerikai kongresszus ez ügyben nem hoz egy törvényt mentesítéséről, vagyis a „jogi békéről”.

A múlt héten jelentették be Moszkvában hivatalosan, hogy Oroszország megállapodást írt alá Kartúmmal egy haditengerészeti bázis szudáni létrehozásáról, legalább 25 évi használati joggal. A közlés szerint az orosz támaszpont a térség békéjének és stabilitásának elősegítését szolgálja, és nem irányul más államok ellen. A bázisért cserébe Oroszország fegyvereket és hadfelszerelést szállít Szudánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában