a hideg miatt

2019.01.10. 21:56

Vörös kód figyelmeztetés lépett életbe két régióban

A kormány 2017-ben döntött a „vörös kód” intézményének bevezetéséről. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a „vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer nem tudja őket fogadni.

Vörös kód figyelmeztetést adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtök estétől a nagy hideg miatt.

A tárca a kormany.hu-n közölte: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján az államtitkár kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban.

Fülöp Attila államtitkár a nap folyamán Facebook-oldalán azt írta: a vörös kódot az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára lépteti életbe akkor, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat szélsőséges időjárást jelez. A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést a nagy hidegben, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha bajba jutott embert látnak, hívják a regionális diszpécserszolgálatokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre néhány megyére az erős szél, illetve hófúvás, egy megyére pedig az extrém hideg miatt figyelmeztetést adott ki. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád megyére az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést. Itt a hőmérséklet akár mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az erős szélre figyelmeztetnek. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában