konszenzusos jelölt

2019.07.05. 08:10

Vizi E. Szilveszter lehet a kutatóhálózat vezetője

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére.

Budapest, 2016. november 28. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) és a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke elõadást tart Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat Donald J. Trump elnökké választása után címmel a Gutmann Fórum rendezvényén az MTA Klubban 2016. november 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár több név is van a kalapban, a legesélyesebb a posztra Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus – értesült a Magyar Hírlap.

A parlament a héten szavazott arról a törvényről, amely értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az ELKH-hoz. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a lapnak hangsúlyozta: ezzel a lépéssel a kutatási szabadság nőni fog, az ELKH-t irányító testület tagjai túlnyomó többségében tudós emberek lesznek. Őket fele-fele arányban az Akadémia és a kormány delegálja, a testület élére pedig egy, a miniszter és Lovász László MTA-elnök által kiválasztott konszenzusos jelöltet szánnak. Palkovics jelezte, „már vannak elképzeléseik”, „ő is komoly tudós ember lesz”.

Vizi E. Szilvesztert 2002-ben választották az Akadémia elnökévé, pozíciójában 2005-ben megerősítették, így azt 2008-ig töltötte be. A tudós, aki a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke is, tavaly a kormány és az MTA közti vitával kapcsolatban a lap hasábjain szólalt meg. Az írásban egy, az innovációs miniszterrel készített interjúra reagált, amelyben Palkovics László nehezményezte, hogy 2005-ben, amikor Kóka János gazdasági miniszter esett neki az Akadémiának, az MTA reakciója eltért a mostanitól. „Most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el” – mutatott rá Palkovics.

Vizi E. Szilveszter közölte, ő nem értesült sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, és a tudományos szervezet érdekében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban, például Freund Tamás agykutató, akinek 2006-ban megjelent írására hivatkozva Vizi E. hangsúlyozta, „a valódi alkotások nem mérhetők kilóra, és optimális körülményeket kell biztosítani számukra”.

Borítóképünkön Vizi E. Szilveszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában