tiltott támogatások

2018.11.01. 07:59

Visszarendelték a börtönbe a volt perui elnököt

Az ügyészek szerint Keiko Fujimori ellenzéki politikus akadályozza a nyomozást.

Az emberjogsértésekért börtönben ülő Alberto Fujimori volt elnök 43 éves politikus lányát, a legnagyobb parlamenti pártnak, a Népi Erőnek a vezetőjét és több tanácsadóját október 10-én őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy illegális támogatást fogadtak el az Odebrecht brazil építőipari vállalattól és más vállalkozóktól Keiko Fujimori 2011-es elnökválasztási kampányának támogatására. Az Odebrecht perui állami megrendeléseket remélt ettől abban az esetben, ha Fujinorit megválasztják. Fujimori azonban 2011-ben és 2016-ban is veszített az elnökválasztáson. Közben azért a párt a parlamentben lemondásra tudta kényszeríteni Pedro Pablo Kuczynski korábbi elnököt, és szorongatja a jelenlegi államfőt, Martin Vizcarrát is.

Október 18-án azonban szabadon engedték a pártvezetőt és tanácsadóit, mert egy fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy szabálytalan volt őrizetbe vételük, illetve nem áll fenn a veszély, hogy megszöknek az országból.

Egy bíróság viszont most újra elrendelte a bebörtönzésüket, mert úgy ítélte meg az ügyészek kérése alapján, hogy a gyanúsítottak akadályozzák a nyomozást.

Peruban gyakran alkalmazzák az előzetes letartóztatást, bár az igazságszolgáltatás bírálói szerint túlságosan hosszú időszakokra.

Fujimori és tanácsadói fellebbezhetnek az ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában