Járvány

2020.04.02. 18:24

Vannak, akik többször is megszegik a kijárási korlátozás szabályait

Helyszíni bírság és rendőrségi feljelentés a büntetésük.

Szekszárd, 2020. április 1. Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt egy szekszárdi szupermarket előtt 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken "megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel" sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor a koronavirus.gov. hu cikke szerint hozzátette:

a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.

Mint mondta, a rendőrség a polgárok együttműködésére számít, ezért volt sok a figyelmeztetés, azonban a kijárási korlátozást visszatérően megszegőkkel szemben helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek.

Sokszor előfordul, hogy fiatalok gyülekeznek közterületeken. Ezeket a közterületi tartózkodásokat azonban minimálisra kellene csökkenteni - mondta Lakatos Tibor.

Az ezredes kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Magyarországon bevezetett járványügyi intézkedések nem túl szigorúak, és igazodnak a járvány jelenlegi helyzetéhez. Mint mondta, nehezen képzelhető el az intézkedések enyhítése.

Hozzátette: ahol gócpontok alakulnak ki, ott elképzelhető kisebb területekre kiterjedően az intézkedések szigorítása is.

A kórházparancsnokokra vonatkozó kérdésre elmondta: komoly hiányosságokat, amelyek veszélyeztetnék az egészségügyi ellátást, nem jelentett egy kórházparancsnok sem az operatív törzsnek.

A védőeszközök hazai gyártásával kapcsolatos kérdésre elmondta, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága jelenleg is gyárt szájmaszkokat. Hamarosan új gépsorokat állítanak be, ezzel pedig a jelenlegi kapacitás többszörösét tudják majd gyártani.

Lakatos Tibor közölte, a büntetés-végrehajtási intézetekben eddig nem történt fertőzés és minden óvintézkedést megtesznek, hogy ne is forduljon elő.

Az ezredes elmondta azt is, hogy eddig összesen 10 668 hatósági házi karantént rendeltek el, ezeket több mint 78 ezer esetben ellenőrizték, 418 esetben szabálytalanságot állapítottak meg, 36 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, 211 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 341 esetben pedig feljelentést tettek.

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályok betartását továbbra is ellenőrzik, eddig 39 figyelmeztetést alkalmaztak, 25 helyszíni bírságot szabtak ki és 61 feljelentést tettek.

Kérdésre hangsúlyozta, sokszor világpiaci drágulás áll a védőeszközök gyógyszertári áremelkedése mögött, piacfelügyeleti eszközökkel ugyanakkor folyamatosan fellépnek az indokolatlan drágításokkal szemben.

Elmondta azt is, eddig 32 büntetőeljárás indult rémhírterjesztés miatt, 22 eljárás közveszéllyel fenyegetés miatt és 29 csalás miatt. Sokan megpróbálnak visszaélni a helyzettel – jegyezte meg.

A határhelyzetről szólva elmondta, Röszkénél a belépő teherforgalomban, Csanádpalotánál pedig a be- és kilépő személy- és teherforgalomban van várakozás, de ez nem haladja meg a szokásos időt.

Szólt arról is, hogy Szlovénia felé is megnyílt az ingázók közlekedésének lehetősége.

Borítókép: Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt egy szekszárdi szupermarket előtt 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában