Izrael

2019.11.22. 07:27

Vádat emeltek Netanjahu ellen, aki szerint puccskísérletről van szó

Az izraeli igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy Aviháj Mandelblitt főügyész vádat emel Benjámin Netanjahu ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses the media at the Defence Ministry in Tel Aviv on November 12, 2019. - Israel's military killed a commander of Palestinian militant group Islamic Jihad in a strike on his home in the Gaza Strip early in the morning, prompting retaliatory rocket fire and fears of a severe escalation in violence. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gil Cohen-Magen

Az ügyvivő miniszterelnök a hivatalban lévő első izraeli kormányfő, aki ellen vádat emelnek.

A csütörtöki tájékoztatás szerint a főügyész nem fogadta el a kormányfő jogi képviselőinek érvelését a pár héttel ezelőtti meghallgatáson, és eredeti szándékának megfelelően vádat emel három különböző ügyben Netanjahu ellen. A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

Netanjahu: puccskísérlet a vádemelés

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök puccskísérletnek nevezte az ellene bejelentett vádemelést, és korábbi kijelentéseit megerősítve közölte, hogy nem mond le.

Televíziós beszédében az ügyvivő kormányfő elfogultsággal vádolta meg a nyomozóhatóságokat, és vizsgálatra szólított fel ellenük.

Ártatlanságát hangoztatva piszkos nyomozásról beszélt, a vádemelés bejelentésének időpontját pedig, a kormányalakítási patthelyzetre utalva, politikai indíttatásúnak minősítette. Szerinte a nyomozási folyamatot az ő és az általa vezetett jobboldali kormány megbuktatásának szándéka vezérelte, és ehhez a sajtó is asszisztált.

Benjámin Netanjahu abszurdnak nevezte az ellene megfogalmazott vádakat, az izraeli jogrendszert, a rendőrséget és az ügyészséget vádolta, számos szerinte hibás nyomozati és ügyészségi döntést hozott fel álláspontja igazolására, és többször kijelentette, hogy véget kell vetni a vádaskodásnak.

Netanjahu független bizottság felállítását sürgette az ügyeiben folytatott nyomozás hiányosságainak feltárására. „Nem hagyom, hogy a hazugság nyerjen. Továbbra is odaadóan vezetem ezt az országot” – hangoztatta beszédének végén.

Borítóképünkön Benjamin Netanjahu látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában