lefülelt átverés

2020.03.06. 14:01

Vádat emeltek az Egyesült Királyságból működő unokázós csalók ellen

Tíz vádlott letartóztatásban van, öten bűnügyi felügyelet alatt állnak.

A Fővárosi Főügyészség pénteki közleménye szerint a bűnszervezetet négyen – egy negyvenegy éves férfi és élettársa, egy negyvenéves nő, továbbá a nő húga és sógora – hozták létre, hogy idős emberektől pénzt és ékszereket csaljanak ki. A vádlottak 2018 júniusától 2019 júniusáig több mint 40 millió forintnyi értékhez jutottak hozzá.

A módszerük az volt, hogy egyikük Magyarországon élő időskorúakat hívott fel és a sértett közeli hozzátartozójának adta ki magát. Azt állította, hogy autóbalesetben nagy kárt okozott és kiskorú sérült is van. A telefont a csaló ezután átadta annak, aki az állítólagos balesetben részes személygépkocsi sofőrjének adta ki magát, vagy a helyszínen tartózkodó „mentősnek”, aki megerősítette a történetet.

A telefonálók nagyobb összeget, illetőleg ékszereket kértek az okozott kár rendezésére, jelezve, hogy elküldenek valakit az értékekért. A vádlottak több mint negyvenmillió forintnyi értékhez jutottak hozzá. A pénzt átutalással és banki befizetéssel osztották meg egymással.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség huszonkét ember, köztük egy fiatalkorú ellen emelt vádat többrendbeli, időskorúak sérelmére, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, egyes vádlottakkal szemben pénzmosás bűntette miatt is a Fővárosi Törvényszéken. Tíz vádlott letartóztatásban van, öten bűnügyi felügyelet alatt állnak.

Az ügy felderítésében a magyar rendőrség együttműködött külföldi társhatóságokkal. Több nemzetközi-és európai elfogatóparancs továbbra is érvényben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában