Brexit

2020.01.18. 08:40

Ünnepre készül a brit kormány a kilépés napján

Fényjátékokkal, London belvárosának fellobogózásával és külön erre az alkalomra tervezett pénzérme kibocsátásával készül a brit kormány a Brexitre, vagyis az Egyesült Királyság EU-tagságának két hét múlva esedékes megszűnésére.

British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street to attend Prime Minister Questions session (PMQs) in Parliament, London on January 15 2020. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Alberto Pezzali

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes határidő alapján

brit idő szerint január 31-én 23 órakor – közép-európai idő szerint február 1-jén nulla órakor – lép ki az Európai Unióból.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök hivatala, amely szombaton tette közzé a január 31-ére tervezett események egyelőre vázlatos menetrendjét, úgy fogalmaz közleményében, hogy az Egyesült Királyság a kilépés napján „visszanyeri függetlenségét”.

A programismertetésből kitűnik, hogy aznap este

egy visszaszámláló órát vetítenek majd a kormányfői hivatalnak otthont nyújtó Downing Street falaira, és a környező kormányzati negyed, a Whitehall más épületeit is fényjátékokkal világítják meg.

A kilépés napján a londoni parlament épületegyüttese előtti tér, a Parliament Square összes zászlótartó oszlopára felvonják a Union Jacket, vagyis a brit lobogót.

Január 31-én napközben a kabinet rendkívüli kihelyezett ülést tart. A Downing Street szombati tájékoztatásából egyelőre csak annyi derül ki, hogy ennek helyszíne Észak-Anglia lesz, és a kabinettagok Boris Johnson miniszterelnök felzárkóztatási programját tekintik át.

Johnson aznap este televíziós beszédet is intéz a brit néphez, de ennek tartalmát a Downing Street egyelőre nem részletezte.

A kormányfői hivatal közölte ugyanakkor, hogy

a kilépés napján különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba kerül „Peace, prosperity and friendship with all nations” – Béke, jólét és barátság minden nemzettel – felirattal.

Állampolgári kezdeményezés indult annak érdekében is, hogy a Brexit pillanatában megszólalhasson a londoni parlament órájának világhíres harangja, a Big Ben.

A brit kormány eredetileg nem tervezte a jelenleg teljes felújítás alatt álló óra- és harangszerkezet üzembe helyezését a kilépés napjára.

A Big Ben munkálatai

A 161 éves szerkezetet – amelynek harangjátéka legalább olyan híres, mint maga az óra -, valamint az órának és a harangnak otthont nyújtó, jelenleg teljesen felállványozott Erzsébet-tornyot 29 millió fontos (11,5 milliárd forintos) költségvetéssel négy évig tartó rekonstrukciónak vetik alá. A munkálatok várhatóan 2021 tavaszáig tartanak.

Boris Johnson a BBC televíziónak adott múlt heti évindító nyilatkozatában elmondta, hogy

500 ezer fontba (197 millió forintba) kerülne a Big Ben soron kívüli megszólaltatása január 31-én.

A brit miniszterelnök ugyanakkor nem zárta ki, hogy ha ez az összeg közadakozásból összejön, akkor a kormány kezdeményezi a Big Ben egyszeri üzembe helyezését a kilépés pillanatában.

A szinte azonnal elindított, 500 ezer font összegyűjtését célzó közösségi finanszírozási program keretében szombatig 200 ezer font gyűlt össze.

Borítókép: Boris Johnson nevetve távozik a Downing Streetről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában