Ostrom alatt áll Európa

2021.11.10. 14:55

Ukrajnában is készülnek a Fehéroroszországból érkező migránsokra

Ukrajna megerősíti fehéroroszországi határát, felkészülve az onnan érkező migránsok esetleges hullámára – közölte Jevhenyij Jenyin első belügyminiszter-helyettes szerdán, az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

Szavai szerint jelenleg a határszakaszt teljesen ellenőrzés alatt tartják. „A szomszédoknak tudniuk kell, hogy az ukrán határőrök felkészültek az ilyenfajta provokációkra. Már kiszámolták, hogy milyen valószínű irányok mentén juthatnak el a migránsok Ukrajnába” – jelentette ki a tisztségviselő. Közölte: megkezdték a határőség megerősítését létszámban és eszközökkel, hogy szükség esetén megfékezzék az „illegális bevándorlók beáramlását”. Ezen felül – tette hozzá – a határőrszolgálat speciális eszközökkel, drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel és szolgálati kutyákkal is fokozza a határvédelmet.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

A válság hétfőn éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránst kísértek a lengyel határra. Varsói közlés szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Lengyelország szögesdrótkerítést épített ki fehéroroszországi határán, hogy akadályozza az illegális bevándorlást. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden kijelentette, hogy Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnök által neki adott feladatokat hajtja végre, és figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti.

Lengyelország és a balti államok azzal vádolják a fehérorosz hatóságokat, hogy illegális migránsokat használnak fegyverként az Európai Unió elleni úgynevezett hibrid háborúban. Varsó, Vilnius, Riga és Tallinn felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen fel a fehérorosz vezetés ellen, amiért arra ösztönözi a külföldieket, hogy illegálisan lépjék át az Európai Unió határait.

Litvánia is hozzálátott egy szögesdrótkerítés kiépítéséhez a litván-fehérorosz határon, hogy megakadályozza a migránsok bejutását, Németország pedig vizsgálatot indított Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel szemben az illegális bevándorlóknak az unióba áramlása miatt – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában