Liberális vereség

2019.04.24. 06:39

Újabb tartományi választáson arattak győzelmet a konzervatívok Kanadában

Újabb tartományi törvényhozási választáson arattak győzelmet az előrejelzések szerint a konzervatívok Kanadában, ezúttal a Prince Edward-szigeten, ahol az eddig kormányzó liberálisok – a Justin Trudeau kormányfő vezette szövetségi szintű liberális párt helyi szövetségesei – a harmadik helyre csúsztak vissza, a zöldek mögé.

Az észak-amerikai ország legkisebb tartományában kedden tartott szavazáson a Progresszív Konzervatívok (PC) párt várhatóan kisebbségben fog kormányozni, nem szerezte meg ugyanis a 27 tagú törvényhozásban a többséghez szükséges 14 mandátumot. Az előrejelzések szerint 12 képviselője lesz. A Dennis King vezette párt sikeréhez Justin Trudeau közleményben gratulált.

A Zöld Párt, amely a közvélemény-kutatások szerint a legfőbb esélyese volt a választásoknak, végül második lett, várhatóan kilenc képviselőt küldhet a Prince Edward-szigeti törvényhozásba. Győzelmük esetén a zöldek először alakíthattak volna kormányt Kanada valamely tartományában, de a második hely is azt jelenti számukra, hogy ők adják az ellenzék vezetőjét. Peter Bevan-Baker, a helyi zöldek elnöke lesz az első zöldpárti politikus Kanadában ebben a szerepkörben.

A tartományt 2007 óta vezető liberálisok harmadik helyen végeztek, az előrejelzések szerint öt mandátumot szerezve. A távozó tartományi kormányfő, Wade MacLauchlan ráadásul elvesztette körzetét.

Egy éven belül az ötödik győzelem

A Prince Edward-szigeten a tartomány 1873-as létrejötte óta konzervatív-liberális váltógazdaság van.

A szövetségi szinten ellenzékben lévő konzervatívok kevesebb mint egy éven belül ötödik győzelmüket aratták a tartományi választásokon Ontario, Új-Brunswick, Québec és Alberta után.

Kanadában ősszel szövetségi törvényhozási választások lesznek, és a felmérések szerint a toryk vezetője, Andrew Scheer megelőzi a népszerűségi listákon Justin Trudeau-t. A 2015 óta miniszterelnök Trudeau eddigi legsúlyosabb válságát éli át, miután korábbi igazságügy-minisztere azzal vádolta meg stábjának több tagját, hogy beavatkozott az igazságszolgáltatásba.

A Prince Edward-szigeti választáson kedden 27-ből 26 mandátumról döntöttek, az egyik körzetben a zöldpárti jelölt pénteki halála miatt elhalasztották a voksolást.

A tartományban népszavazást is tartottak a választási rendszer átalakításának tervéről. A sziget lehet az első az országban, ahol az Egyesült Királyságban is alkalmazott first-past-the-post rendszert – amelyben a legtöbb szavazatot kapó jelölt szerzi meg a mandátumot – vegyes választási rendszer váltja fel.

Címkék#Kanada

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában