illegális bevándorlás

2019.04.23. 15:05

Újabb menekülteket és migránsokat tartóztattak fel Cipruson

A harminckilenc ember a sziget török megszállás alatt lévő részén keresztül akart bejutni az EU-ba.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök korábban már segítséget kért az Európai Uniótól a menekültek ügyében: a szigeten mintegy 10 ezer olyan menedékkérő várakozik, akiknek a státusza bizonytalan.

Tavaly szeptemberben az elnök hangsúlyozta, hogy országa nem tud tovább megbirkózni a folyamatosan érkezők miatt kialakult helyzettel. A fővárostól, Nicosiától nyugatra lévő Kokkinotrimitia nevű településen működő menekülttábor túlzsúfolt.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust.

Ciprus korábban Törökországot is kérte, hogy ugyanazok a rendelkezések vonatkozzanak rá, mint Görögországra ebben a tekintetben, Ankara azonban elutasította ezt, mert semmilyen diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Ciprussal.

A szigetország északi része hivatalosan török megszállás alatt áll. Ankara 1974-ben azért avatkozott be a ciprusi válságba, mert Nicosiában puccsisták vették át a hatalmat, akik egyesíteni akarták Ciprust Görögországgal. Törökország nagyjából 35 ezer katonát állomásoztat a sziget északi felén, ahol a török ciprusi közösség kikiáltotta az „Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet csak Ankara ismer el. Ciprus 2004-ben úgy lett az EU tagja, hogy a sziget északi részén a helyzet rendezéséig felfüggesztették az uniós jog végrehajtását.

A sziget a libanoni partoktól 170, a török szárazföldtől pedig csupán 70 kilométerre fekszik. Hatósági értesülések szerint az embercsempészek fejenként mintegy 2000 eurót (körülbelül 642 ezer forint) kérnek azért, hogy idáig szállítsák őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában