európai unió

2021.06.21. 17:53

Újabb megszorító intézkedéseket vezettek be Fehéroroszország ellen

Az Európai Unió az emberi jogok súlyos megsértése és az elnyomás fokozódása, valamint a Ryanair járatának minszki kényszerített leszállása miatt újabb embereket és szervezeteket vett fel Fehéroroszországgal kapcsolatos szankciós jegyzékébe – közölte az Európai Unió Külügyi Tanácsa hétfőn.

A Külügyi Tanács tájékoztatása szerint a szankciók hatályának kiterjesztését az emberi jogok súlyos megsértése, a civil társadalom, a demokratikus ellenzék és az újságírók elleni erőszakos fellépés, valamint az elnyomás fokozódása indokolta, illetve az, hogy a fehérorosz hatóságok május második felében pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

A felsorolt okok miatt a Külügyi Tanács 85 fehérorosz ember és 9 szervezetet vett fel az uniós szankciós jegyzékbe. Ezzel jelenleg 173 ember és 16 szervezet tartozik a Fehéroroszországgal kapcsolatban hozott megszorító intézkedések hatálya alá.

Minszkkel szemben az Európai Unió első ízben október elején vezetett be büntetőintézkedéseket, felvette szankciós listára a fehérorosz ellenzéki tüntetések elfojtásának vélelmezett felelőseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában