kinevezték

2019.01.24. 11:25

Új uralkodót választottak Malajziában

Az új király elődje, V. Muhammad két héttel korábban, január elején váratlanul lemondott.

Sultan Tengku Abdullahot, Pahang állam királyát választották meg szerdán Malajzia új uralkodójának – jelentette be szerdán egy közleményben az uralkodó pecsétőre.

Az új királyról szerda délelőtt döntött az ország 9 monarchikus tagállamának vezetője.

A délkelet-ázsiai szövetségi államban rotációs alapon, a kilenc uralkodóház élén állók közül választják ki az új királyt. Széles körben vélték úgy, hogy Sultan Tengku Abdullah a soron következő, miután a hónap elején, betegeskedő apja helyére királlyá koronázták tagállamában.

A lépést úgy tekintik, hogy Pahang állam meg kívánta tartani várományosi helyzetét az ország uralkodói sorrendben, ami egyébként a döntés hiányában átkerült volna az államszövetség egy másik tagjához, Johor szultanátushoz.

Az uralkodói kinevezéshez többségi, legalább 5 szavazat megszerzése szükséges a kilenc érintett uralkodóház fejétől.

Az új király elődje, V. Muhammad két héttel korábban, január elején váratlanul lemondott. Lépését nem indokolták. Két évig töltötte be ezt a tisztséget.

Egyes hírek szerint lemondása előtt novembertől két hónapig betegszabadságon volt. Ezzel egy időben olyan híresztelések is napvilágot láttak, amelyek szerint V. Muhammad szüneteltette az uralkodást, mivel feleségül vett egy orosz nőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában