remény

2019.10.05. 07:59

Új rendőrfőnököt neveztek ki Mexikóvárosban

A bűnözés és erőszak sújtotta városban ezután az az ember vigyázza a rendet, aki 2017-ben kézre kerítette Joaquín Guzmánnak, a mexikói Sinaloa kábítószerkartell egykori vezérének az utódját.

Új rendőrfőnököt neveztek ki pénteken Omar García Harfuch személyében a bűnözés és erőszak sújtotta Mexikóvárosban, az új vezető 2017-ben kézre kerítette Joaquín Guzmánnak, a mexikói Sinaloa kábítószerkartell egykori vezérének az utódját a mexikói fővárosban.

Claudia Sheinbaum polgármester jelentette be pénteken, hogy a jövőben a 37 éves volt ügyész fogja vezetni a 83 ezer fős fővárosi rendőrséget.

Mexikóvárost és térségét mintegy huszonkét millióan lakják, így a világ egyik legnagyobb metropoliszának számít. Az utóbbi időben ismét elburjánzott az erőszak a városban. 2019 első félévében 15 százalékkal – 916-ra – nőtt a gyilkosságok száma, de a rablások száma is.

„Van mit tennünk a biztonságért a városban” – mondta Sheinbaum. Harfuch elődje, Jesús Orta, a polgármester szerint személyes okok miatt mondott le tisztségéről.

Tavaly országosan 36 ezer embert gyilkoltak meg, s mintegy 40 ezret nyilvánítottak eltűntnek.

Harfuch korábban az ügyészség több nyomozati részlegét is vezette. Azzal szerzett hírnevet magának, hogy letartóztatta a Licenciado (Diplomás) néven ismert Dámaso López Núnezt Mexikóváros egyik előkelő kerületében. A feltételezések szerint ő volt a jobbkeze a Sinaloa mexikói drogkartellt korábban irányító Joaquín Guzmánnak, alvilági nevén El Chapónak (A Köpcös). Licenciado azután lépett elő Guzmán utódjává, hogy ez utóbbit 2016 januárban kommandósok elfogták Sinaloa szövetségi tagállam Los Mochis városában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában