Három pillérre épül

2021.02.22. 14:53

Új finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a felsőoktatásban

Szeptembertől új, három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit – mondta az innovációs és technológiai miniszter egy CT-átadáson hétfőn Üllőn.

Palkovics László az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika rendezvényén arról beszélt, hogy

a bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben nemcsak az oktatás költségét térítik meg hallgatóarányosan, hanem az intézmények kutatási tevékenysége és az infrastruktúra fenntartása is külön finanszírozási formát kap.

Ezt a három dolgot fogják hosszú távú szerződés keretében finanszírozni, így az alapítványi működési forma és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek – közölte.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője azt mondta,

a kivételes teljesítmények kivételes eszközöket igényelnek, ezért a tárca a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az Állatorvostudományi Egyetemnek.

Ebből 280 millió forintba került az új, csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni – ismertette. Közölte azt is, hogy a fennmaradó összeget az intézmény állatgyógyászati kutatásaira fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában