járvány

2019.06.12. 14:12

Ugandában is megjelent az ebola, egy kisfiú meghalt

Az ebolajárvánnyal sújtott Kongói Demokratikus Köztársasággal szomszédos Ugandában is megjelent a megbetegedés, egy ötéves fiú meghalt, és két családtagjánál is kimutatták a kórt, ezek a fertőzés első határon átnyúló esetei a mostani járványnál – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ugandai egészségügyi minisztérium szerdán.

A kisfiú szerdára virradóra halt meg, miután családjával Ugandába szökött Kongóból. A minisztérium szerint a kisgyerek családtagjait elkülönítőbe helyezték, miután ketten a betegség tüneteit mutatták.

A Kongói DK egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy a fiú családjának tucatnyi tagja mutatott tüneteket, de hatuknak sikerült Ugandába szökni, miközben a többiekkel arra vártak, hogy egy ebolás betegeket kezelő központba szállítsák őket. A hatóságok most azt próbálják kideríteni, hogy miként kelthettek át Ugandába a fertőzöttek.

A kinshasai tárca hétfőn közzétett adatai szerint az Észak-Kivu és Ituri tartományban pusztító ebolajárványba eddig 1390-en haltak bele és 2062 bizonyítottan ebolás esetről tudni. Ez az ország eddigi legpusztítóbb ebolajárványa.

A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével terjed, és súlyos vérzéssel jár. A halálozási arány 90 százalékos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában