Lelőtték a támadót

2018.03.23. 12:16

Vége a francia túszdrámának

A támadásnak - az elkövetővel együtt - három halottja és két sebesültje van.

French gendarmes block the access to Trebes, where a man took hostages at a supermarket on March 23, 2018 in Trebes, southwest France. At least one person was feared dead after a gunman claiming allegiance to the Islamic State group fired shots in a hostage-taking at a supermarket in southwest France, police said. / AFP PHOTO / ERIC CABANIS

A rendőrök lelőtték a dél-franciaországi Carcassonne közelében fekvő Trebes szupermarketjében túszokat ejtő támadót pénteken – közölte a Reuters hírügynökséggel egy, a nyomozáshoz közel álló illetékes. A hírt Gérard Collomb belügyminiszter is megerősítette, aki szerint a tettes magányos elkövető volt.

A túszejtő meghalt – közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes, aki elmondta, hogy a rendőrök megrohamozták az üzletet, ahol a túszejtő elsáncolta magát egy csendőrtiszttel, aki önként ajánlotta fel magát egy túsz elengedéséért cserébe. Sőt még azt is megtette, hogy az egyik asztalra tette működő mobiltelefonját. A rendőrök azt követően indították el rohamukat, hogy a mobiltelefon segítségével meghallották a lövéseket. Az akció során a csendőr alezredes és egy rohamrendőr is megsebesült.

A BFM francia hírtelevízió korábban úgy értesült, hogy a túszejtő marokkói vagy marokkói származású, és a hírszerző szolgálatok előtt ismert volt radikális nézetei miatt, de nem zárták ki azt sem, hogy köztörvényes bűncselekményeket is elkövetett korábban. A Le Parisien című napilap szerint a férfi aktív látogatója volt a szalafista közösségi portáloknak. A lap úgy tudja, hogy a férfi állítólag Szíriában is járt. A Le Parisien szerint a rendőrség péntek délután házkutatást tartott a lakásban, ahol a férfi szüleivel és három vagy négy lánytestvérével lakott.

A gyanúsított azt állította, hogy az Iszlám Állam (IA) terrorszervezethez tartozik. A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően rátámadt egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

Az Iszlám Állam közleményben vállalta magára a trebes-i túszejtés elkövetését, de bizonyítékokkal nem szolgált állítása alátámasztására. A közlemény szerint „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre.

A város polgármestere, Eric Ménassi korábban azt mondta, hogy a szupermarketben túszokat ejtő férfi Allah Akbar kiáltással hatolt be az üzletbe.

A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

A túszejtés helyszínére érkező Gérard Collomb belügyminiszter megerősítette, hogy a csendőrség elit egysége, a GIGN semlegesítette, azaz megölte a Redouane Lakdim nevű, 26 éves támadót, aki a közeli Carcassone-ban lakott. A miniszter szerint magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról. A történteket nem tekintik iszlamista fenyegetésnek – tette hozzá. A támadás – a megölt túszejtővel együtt – összesen három halálos áldozatot követelt. A miniszter gratulált a bátorságához a magát a túszért cserébe önként felajánló 44 éves csendőr alezredesnek, és „hősiesnek” nevezte a tettét.

A miniszter elmondta, hogy a férfi először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, mindketten megsebesültek, egyikük súlyosan. Megerősítette azt is, hogy a támadó ezután Carcassonne-ban a kaszárnya közelében kocogó rohamrendőrökre lőtt, egyiküket megsebesítette a vállán, ezután hajtott a kisváros szupermarketjéhez, ahol túszokat ejtett.

Gérard Collomb hangsúlyozta, hogy Franciaországban jelenleg is nagy a terrorveszély, naponta feltárnak és megelőznek terrorcselekményeket, de sajnálatos módon a pénteki túszejtés ellen nem tudtak fellépni.

A rendőrség lezárta a közeli utakat és körülvette a szupermarketet. Az iskolákban biztonságba helyezték a diákokat, és lezárták a jelentős idegenforgalmi nevezetességnek számító Carcassonne várát is – jelentette a BFM televízió.

Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron köztársasági elnök terrorcselekménynek nevezte a dél-franciaországi túszejtést.

Az államfő Brüsszelben tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is nagy a terrorveszély, inkább a radikalizálódott egyének, mintsem a külföldről vezényelt szervezett műveletek miatt. Macron közölte: rövidesen visszatér Párizsba, hogy koordinálja a szükséges intézkedéseket.

Az izraeli kormányfő határozottan elítélte a pénteki franciaországi túszejtést.

„A civilizált világnak egységesen kell fellépnie a terrorizmussal szemben”

- hangsúlyozta Benjámin Netanjahu, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családjával és a francia néppel.

Elítélte a merényletet Lubomir Metnar cseh belügyminiszter is, aki közölte: nem emelik a terrorkészültség szintjét a trebes-i merénylet után, de a rendőrség biztonsági intézkedéseket hoz a húsvéti ünnepekre.

Franciaország már több hasonló támadáson van túl: 2015 januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken.

Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben, amelyeknek nagyon gyakran a rendőrök és a katonák a célpontjai. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította.

A rendkívüli állapotot 2017. november 1-én feloldották, de a rendőrség állandó jelleggel megkapta az új terrorelhárítási törvény kereteiben a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.

Borítókép: ERIC CABANIS / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában