megmozdulások

2020.09.12. 23:50

Tüntetők csaptak össze a hadsereggel a libanoni elnöki palotánál

Követelték a bejrúti robbanás felelőseinek elszámoltatását.

Libanonban tüntetők százai csaptak össze a hadsereggel az elnöki palotánál egy kormányellenes megmozduláson szombaton.

A megmozdulás célja az volt, hogy a tüntetők hangot adjanak elégedetlenségüknek és követeljék a bejrúti robbanás felelőseinek elszámoltatását.

Michel Aun libanoni elnök hívei támogató összejövetelt szerveztek ugyancsak az elnöki palotához, ami fokozta a feszültséget. A két tábort libanoni katonák százai választották el egymástól.

A kormányellenes tüntetők megpróbálták áttörni a palotához vezető utat elzáró biztonsági kordont, mire a katonák éles lőszerrel figyelmeztető lövéseket adtak le, majd gumilövedékkel a tömegbe lőttek. Néhány tiltakozó kövekkel és ágakkal dobálta meg a biztonsági erőket, többen megsérültek.

A közel-keleti országban fokozódott a kormánnyal való elégedetlenség, miután augusztus 4-én egy hatalmas robbanás letarolta a bejrúti kikötő egy részét. A katasztrófában legalább 190-en életüket vesztették, 6500-an megsebesültek, és mintegy 300 ezren váltak otthontalanná.

A detonációt az okozta, hogy felrobbant 2700 tonna ammónium-nitrát, amelyet az illetékesek figyelmeztetései ellenére évek óta az egyik kikötői raktárban tároltak. Több mint öt héttel a szerencsétlenség után még mindig nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet, amely a robbanáshoz vezetett, és senkit sem vontak felelősségre.

Azonban ez csak az utolsó csepp volt a pohárban, amely a mély gazdasági és pénzügyi válsággal, az évtizedek óta tartó korrupcióval és visszaélésekkel telt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában