Nemzetközi politika

2018.06.21. 06:33

Trump: visszakaptuk az elesett katonák maradványait

Az amerikai elnök közlése szerint Észak-Korea szerdán visszaadta 200, a koreai háború idején eltűnt amerikai katona maradványait, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg a hadsereg részéről.

„Visszakaptuk elesett nagy hőseinket, a maradványokat ma küldték vissza, már kétszázat eddig” – mondta támogatóihoz szólva Donald Trump egy szerdai gyűlésen, a Minnesota állambeli Duluthban.

Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők kedden azt mondták, hogy a következő napokban Észak-Korea át fog adni „jelentős számú” maradványt az ENSZ Dél-Koreában lévő parancsnokságának, s azokat azután átszállítják a Hawaii-on lévő amerikai Hickam légitámaszpontra.

Trump a múlt héten Szingapúrban történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, s a találkozó után tartott sajtótájékoztatóján egyebek közt azt mondta, Kim beleegyezett, hogy visszaadják amerikai katonák maradványait.

Az Egyesült Államok hadseregének adatbázisa szerint az 1950-53-as koreai háborúban elesett amerikai katonák közül mintegy 7700-at tartanak eltűntként számon.

A Pentagon közlése szerint észak-koreai tisztségviselők már régebben jelezték, hogy birtokukban vannak közülük mintegy kétszáznak a földi maradványai.

A rendkívül kegyetlen, összességében legalább hárommillió halálos áldozatot követelő konfliktusban – amelynek során az Egyesült Államok vezette ENSZ-erők a déliek, Kína pedig a Szovjetunió támogatásával az északiak oldalán harcolva vett részt – több mint 36 500 amerikai katona halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában