Felelősség

2018.02.18. 10:41

Trump az FBI-t bírálja a floridai mészárlás miatt

Nagyon szomorú és elfogadhatatlan, hogy az FBI az összes előzetes figyelmeztetést figyelmen kívül hagyta a floridai lövöldözőről – foglalt állást a Twitteren Donald Trump amerikai elnök szombat éjjel.

United States President Donald J. Trump addresses the nation on the shootings at the Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida where 17 people died, from the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC on Thursday, February 15, 2018. Credit: Ron Sachs / CNP - NO WIRE SERVICE - Photo: Ron Sachs/Consolidated News Photos/Ron Sachs - CNP

A szerdai, 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés után kiderült, hogy az FBI a múlt hónapban bejelentést kapott arról, hogy a későbbi elkövető „gyilkolni akar”, hozzáfér fegyverekhez és feltehetően támadást készít elő. Az információ viszont nem jutott el a megfelelő helyre, és ezért az FBI nem vizsgálta ki a bejelentést. Az iroda elismerte, hogy nem megfelelően járt el. Florida republikánus kormányzója emiatt lemondásra szólította fel Christopher Wray FBI-igazgatót.

Trump szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei túl sok időt töltenek azzal, hogy a Trump-kampánystáb és Oroszország közötti összejátszást próbálják bizonyítani. „Nem volt összejátszás” – nyomatékosítja Trump, hozzátéve: „Térjenek vissza az alapokhoz, és tegyenek büszkévé minket!”

Szombaton több száz diák tiltakozott Fort Lauderdale-ben szigorúbb fegyvertörvényt követelve. „A politikusoknak, akik fényűző házakban élnek, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) pénzéből ülnek a szenátusban, és azt mondják, semmit nem lehetett volna tenni, hogy ez a szörnyűség ne történjen meg, azt üzenjük, hogy ez baromság” – mondta a könnyeivel küszködve az egyik diák a tüntetésen, hozzátéve:

„Azt mondják, semmilyen törvény nem tudta volna megakadályozni a több száz tragédiát, amely eddig történt. Innen üzenjük, hogy ez baromság.”

Emma Gonzalez azt is hangsúlyozta: ez nem csak a mentális betegségekről szól, miután több politikus is úgy fogalmazott, hogy nem a fegyverek jelentik a problémát. Késsel nem tudott volna ennyi embernek ártani – mondta Gonzalez.

„Szégyellje magát minden politikus, aki pénzt fogad el a NRA-től!”

- nyomatékosította mondandóját a diáklány.

Az NRA többek között Donald Trump kampányát és Marco Rubio republikánus floridai szenátort is támogatta.

Borítóképünkön Donald Trump

Forrás: Ron Sachs / Consolidated / DPA / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában