tűzvész

2021.08.16. 07:15

Továbbra is heves erdőtüzek tombolnak Marokkó északi részén

Továbbra is heves erdőtüzek tombolnak Marokkó északi részén, ahol a tűzoltók vasárnap este is folytatták erőfeszítéseiket a pusztító erdőtüzek megfékezésére.

A heves szél hátráltatja a tűz megfékezését – jelentette ki a safsavani vízügyi és erdészeti hivatal regionális igazgatója, Rashid el-Anzi, aki szerint 200 hektárnyi erdőt pusztult el a szombat délután keletkezett tüzekben. Nincsenek halálos áldozatok – tette hozzá, mert elsődleges szempont volt, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre. Hangsúlyozta, hogy

a tüzek okai egyelőre nem ismertek, de valószínűleg a magas hőmérséklet és a szél lehetett a kiváltó ok.

A tűzoltók munkáját négy repülőgép támogatta.

A helyi meteorológiai hivatal szerint az észak-afrikai királyság több régiójában péntek óta helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek. Az ország több régiójában hétfőig széllel kísért magas hőmérséklet várható.

A július 9-én kezdődött rendkívüli hőhullámban a 20 helyen kialakult tűzben mintegy 1200 hektárnyi erdő pusztult el

- közölte a vízügyi és erdészeti minisztérium.

A Földközi-tenger medencéjét az elmúlt két hétben heves tüzek sújtották, különösen Görögországban, Törökországban és Algériában. Ez utóbbi országban hétfő óta több mint 90 ember halt meg vagy tűnt el a tüzekben.

A felmelegedő éghajlat növeli a hőhullámok és a szárazságok, és ezáltal a tüzek valószínűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában