veszélyes késlekedés

2020.07.17. 18:38

Tovább folytatják a szerencsétlenkedést Karácsonyék

Csak a jövő héten kerülhet sor a Lánchíd felújításának közbeszerzési kiírására.

A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) igazgatósága nem döntött ma a Lánchíd felújításának közbeszerzési kiírásáról, arra várhatóan jövő héten kerülhet sor – írta a közösségi oldalán Wintermantel Zsolt, a Fidesz korábbi újpesti polgármestere.

A múlt héten Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke azt nyilatkozta, hogy 99%-ban minden kész van, de ez még sincs így, például nincs még független akkreditált közbeszerzési szakértő sem, aki törvény szerint kötelező lenne – írja.

Bár a főváros szándéka az, hogy a Váralagút felújítását most nem végzi el, és csak a Lánchíd felújítása valósuljon meg, az elmúlt félév mégsem volt elegendő számukra, hogy meghozzák az ehhez szükséges legfontosabb döntéseket. A késlekedés miatt, a legújabb szakértői jelentés szerint tovább romlott a híd állapota, ami további drágulást jelent a felújítás során. Bár az igazgatóság többsége kifejezte szándékát a kiírás támogatásáról, azzal kapcsolatban számos tisztázandó kérdésre hívtam fel a figyelmet, és hivatalos jogi állásfoglalást kértem a főpolgármesteri hivataltól. Megítélésem szerint súlyos hiba, hogy nem került módosításra az engedélyokirat, a főváros beruházási rendelete alapján nem lenne szabad fedezethiány esetén közbeszerzést indítani, ráadásul a feltételes közbeszerzés indoklása sem helytálló. Véleményem szerint ezek alapján szabályosan nem lehet kiírni a közbeszerzési eljárást, súlyos károkat okozhat az elmúlt félév semmittevése. Igazi Mekk mester tempó! – tette hozzá Wintermantel Zsolt.

Fürjes: a felújítás halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre

A Lánchíd felújításának halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre – írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a pénteki közleményében, amelyet a Budapest Fejlesztési Központ juttatott el az MTI-hez.

Fürjes Balázs szerint csalódás, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági ülése kudarcba fulladt, és a főpolgármesteri ígéret ellenére megint nem indította el a Lánchíd felújításához szükséges közbeszerzést.

Egy hónapja a kormány és a főváros egyetértett abban, hogy a Lánchíd felújítása halaszthatatlan – idézte fel az államtitkár.

A beruházást Tarlós István korábbi főpolgármester hiánytalanul előkészítette, a kormány, tartva a szavát, biztosítja a 6 milliárd forintos támogatást Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesternek is – tette hozzá.

„Akkor úgy tűnt, a városházi munka felgyorsult azzal, hogy a főpolgármester elvette a feladatot Dorosz Dávidtól és Tüttő Katára bízta a Lánchíd felújításának megszervezését. A főpolgármester-helyettes nagy lendülettel látott munkához, Karácsony Gergely július 3-án azt nyilatkozta, a műszaki dokumentáció 99 százalékban kész, a BKK rövidesen kiírja a közbeszerzést” – írta Fürjes Balázs.

Úgy fogalmazott: sajnálattal hallgatták pénteken Tüttő Katát, aki közölte, hogy tovább húzódik a közbeszerzés kiírása.

Tehát a maradék 1 százaléknyi munka elvégzésére nem volt elegendő az elmúlt két hét – értékelt az államtitkár.

A BKK igazgatóságának pénteki ülésén a fő napirendi pont a Lánchíd felújítása volt, de kudarc lett a vége. „Ez azt mutatja, a munka nemhogy 99, de 50 százalékig sincs elvégezve és remény se látszik arra, hogy a főváros végre megindítsa a hónapok óta csak halogatott közbeszerzést” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Emlékeztetett: már a decemberi mérnöki szakvélemény is kimondta, hogy a híd nagyon rossz állapotban van, a felújítást azonnal meg kell kezdeni. A júniusban kapott jelentésben pedig már az is szerepel, hogy bármelyik pillanatban betondarabok eshetnek az alsó rakparton haladó autókra vagy a Dunán úszó hajókra.

„Nincs idő, sürgősen munkához kellene már látni. Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét” – írta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy a folyamatos halogatás a vagyon- és személyi biztonságot is veszélyeztetheti.

A kormány továbbra is kész segíteni a megoldást. Május 22-én levélben kért tájékoztatást a főpolgármestertől a Lánchídról, de még mindig nem kapott választ. Közben Karácsony Gergely lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa június 9-ére tervezett ülését, ahol ez a kérdés is napirendre került volna – jegyezte meg Fürjes Balázs.

Továbbra is azt javasolják, hogy mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd felújítására. Ha a főváros vagy a BKK igényli, a Budapest Fejlesztési Központ segít, hiszen ez a fővárosiak érdeke – zárta közleményét az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában