terrorizmus

2021.04.07. 19:51

Törökországban életfogytiglanra ítéltek négy embert egy 2016-os merénylet ügyében

Az ítélet jogerős.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kedden egy isztambuli bíróság négy embert a városban 2016 januárjában elkövetett öngyilkos robbantásos merényletben való érintettségük miatt, a merényletben 12 német turista vesztette életét.

A már börtönben ülő vádlottak „súlyosbított” életfogytig tartó börtönbüntetést, ezen kívül pedig több mint 328 év börtönbüntetést kaptak egyebek között terrorista indítékkal elkövetett szándékos gyilkosság elősegítése miatt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A „súlyosbított” életfogytig tartó börtönbüntetés a Törökországban kiróható legsúlyosabb börtönbüntetés a halálbüntetés 2002-es eltörlése óta, mivel kizárja a szabadlábra helyezés esélyét.

A bíróság bizonyíték hiányára hivatkozva felmentett 18 gyanúsítottat, további három, szökésben lévő gyanúsított ügyének tárgyalása távollétükben folytatódik – közölte az Anadolu. Egy gyanúsítottat terrorszervezethez tartozás vádja miatt több mint hat év börtönbüntetésre ítéltek.

Az ítélet jogerős.

Törökország a merényletért – amelyet 2016 januárjában követtek el Isztambul történelmi központjában, a Kék mecset és a Hagia Sophia közelében – az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet tette felelőssé.

A támadásért a mai napig senki sem vállalta a felelősséget.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban, a halálos áldozatok száma összesen csaknem 300 volt.

A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik tagjuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon. Törökországban azóta is rendszeresek az Iszlám Állam feltételezett tagjai elleni fellépések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában