Ostrom alatt áll Európa

2020.03.02. 18:53

Török belügyminisztérium: 118 ezer migráns távozott az EU irányába

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn hivatalos Twitter-fiókján.

Illegális bevándorlók görög területen, miután gumicsónakkal átkeltek a Marica folyón Törökországból a törökországi Edirne térségében 2020. március 2-án. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Erdem Sahin

Soylu szűkszavú bejegyzésében részleteket nem közölt.

A török belügyminiszter által közölt adatok az Európába tartó bevándorlók számának óriási léptékű növekedéséről tanúskodnak, a tárcavezető szombat éjszaka még csak 47 ezer, vasárnap délelőtt pedig már 76 ezer távozó migránsról számolt be.

Mindazonáltal az elsősorban érintett görög hatóságok a török adatokat cáfolják, mondván az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Soylu szavaira hivatkozva a török sajtó hétfőn arról számolt be, hogy a belügyminiszter mindenekelőtt emberhez méltó, és a vonatkozó jogi szövegeknek megfelelő viselkedésre szólította fel a görög hatóságokat. Hangsúlyozta: Törökország soha nem járt el olyan embertelen módon, mint ahogy a görög hatóságok a török Edirne város közelében húzódó határnál, amikor paprikasprayt vetettek be a menekültstátuszt kérelmezők ellen.

Ömer Celik, a török kormánypárt szóvivője, aki a napokban első hivatalos forrásként erősítette meg a török határnyitásra vonatkozó értesüléseket, hétfői sajtótájékoztatóján

embertelen hozzáállásnak minősítette, hogy a görög biztonsági erők a menekültek megfékezése érdekében könnygázt és hanggránátokat is felhasználnak, sőt az egyik migránst a Reuters brit hírügynökség hétfői jelentésével egybehangzóan meg is ölték.

A görög kormány szóvivője a Twitteren hamisnak nevezte a hírt.

Borítókép: illegális bevándorlók görög területen, miután gumicsónakkal átkeltek a Marica folyón Törökországból a törökországi Edirne térségében 2020. március 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában