feltehetően rövidzárlat

2018.01.18. 11:42

Többtucatnyian bennégtek egy buszban Kazahsztánban

Ötvenkét ember halt meg, miután a jármű, egyelőre ismeretlen okokból, lángra kapott az északnyugat-kahasztáni Aktyubinszki terület egyik főútvonalán – jelentette csütörtökön a Kazinform kazah hírügynökség.

AKTOBE, KAZAKHSTAN - JANUARY 18: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " KAZAKHSTAN COMMITTEE OF EMERGENCY SITUATIONS/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A bus is seen after it caught fire, killing 52 people, in Aktobe, Kazakhstan on January 18, 2018. Kazakhstan Committee of Emergency Situations / Handout / Anadolu Agency

A rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozó jelentés szerint csak öt embernek sikerült kimásznia a lángoló járműből. Ők orvosi ellátásra és pszichológusok segítségére szorulnak, de kórházi ápolásra nem.

Csak öt embernek sikerült kimásznia a lángoló járműből. Ők orvosi ellátásra és pszichológusok segítségére szorulnak, de kórházi ápolásra nem. Fotó: AFP

A busznak 55 utasa és két sofőrje volt. A halálos áldozatok mind üzbég állampolgárok. Csak a sofőrök voltak kazahok, és ők is a túlélők között vannak.

A tragédia az oroszországi Szamarát Simkenttel összekötő főúton, Kalibajtól tíz kilométerre történt a reggeli órákban. A jármű menet közben lángra kapott. A SputnikNews portál jelentése szerint egy Ikarus típusú, kazahsztáni illetőségű buszról van szó, amely – a helyszínen készített felvételekből ítélve – teljesen kiégett.

Más részletek egyelőre nem ismertek, így azt sem tudni, miért gyulladt ki a jármű. A rendkívüli helyzetek aktyubinszki hivatala által tartott sajtótájékoztatón közölték, az előzetes vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a jármű meghibásodása, feltehetően rövidzárlat miatt keletkezett a tűz. A hivatal szerint a busz a kelleténél több utast szállított – jelentette az Interfax hírügynökség.

Tavaly októberben is történt egy súlyos baleset egy kazah busszal, amely ugyancsak ötvennél több utast szállított. A jármű lerobbant egy oroszországi vasúti átjárón, és egy vonat belerohant. A balesetben 17 ember halt meg.

Az elmúlt öt év legvéresebb buszbalesetei

Az AFP francia hírügynökség összegyűjtötte az elmúlt öt év legvéresebb buszbaleseteit.

  • 2018. január 2.: PERU – Egy busz a mélybe zuhant a tengerparti sziklákon kanyargó országútról, a szerencsétlenségben 52 utas meghalt. Az autóbusz a perui fővárosba, Limába tartott, amikor helyi idő szerint dél tájban egy kamionnal ütközött, és mintegy 80 méter magasból a köves tengerpartra zuhant.
  • 2016. február 17.: GHÁNA – 61 ember életét vesztette, 25 pedig megsérült, amikor egy busz összeütközött egy kamionnal az afrikai ország északi részén, a Tamalét Accrával összekötő úton. A rendőrség szerint a balesetet az okozta, hogy a buszsofőr a megengedettnél gyorsabban hajtott.
  • 2016. május 8.: AFGANISZTÁN – Legalább 73 emberéletet követelt két busz és egy üzemanyag-szállító tartálykocsi karambolja Gazni tartomány egyik forgalmas autópályáján. Az áldozatok többsége szénné égett a kigyulladt járművekben.
  • 2015. március 14.: BRAZÍLIA – 54-en meghaltak az ország déli részén található Santa Catarina állam Campo Alegréhez közeli, közismerten veszélyes útszakaszán, amikor egy turistabusz sofőrje elvesztette az uralmat járműve felett, és egy 400 méter mély szakadékba zuhant.
  • 2014. szeptember 29.: DÉL-SZUDÁN – Legalább 56-an életüket vesztették Jubától 25 kilométerre, az ország legfontosabb útvonalán, amikor egy kamion és egy Ugandába tartó autóbusz egymásba rohant.
  • 2013. február 7.: ZAMBIA – Postabusz rohant nyerges vontatóba a Lusakától mintegy 100 kilométerre északra található Chibombóban, a baleset legalább 53 emberéletet követelt. A hatóságok szerint mindkét jármű gyorsabban hajtott a megengedettnél.
  • Veronai autóbusz-baleset

    Magyarországot mélyen megrázta a majdnem egy éve történt katasztrófa.

    2017. január 20-án éjfél körül történt Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében. Az autóbusz Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé, rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő — 43 fiatalkorú és 13 felnőtt (a két járművezetőt is beleértve). A Magyarország irányába, hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 17 fő vesztette életét.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában