Guetamala

2018.06.04. 06:04

Többen meghaltak és több százan megsebesültek a Fuego-vulkán kitörése miatt

A guetamalai tűzhányó vasárnap legalább huszonöt embert megölt, köztük három gyereket, mintegy háromszázat megsebesített, többen eltűntek. 

El Porvenir, 2018. június 4. Mentõalakulatok tagjai az egyik sérültet viszik a guatemalai fõvárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvõ Fuego tûzhányó kitörése után El Porvenir településen 2018. június 3-án. A természeti katasztrófában 25 ember meghalt, köztük három gyerek, mintegy háromszázan égési sérüléseket szenvedtek, és többen eltûntek. (MTI/EPA/Jose Misa)

A nagy erővel kitörő vulkán sűrű fekete füstöt lövellt mintegy 6-10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. Beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott. A közép-amerikai ország katasztrófavédelme korábban azt közölte, hogy az ország déli részén fekvő vulkánból a feltörő láva beáramlott El Rodeo településére. Később azonban már arról tájékoztattak, hogy El Rodeót elnyelte a láva.

A vulkánhoz közeli településekről nagyjából 3100 embert evakuáltak és helyeztek el átmeneti szállásokon. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. A felvételeken látottak alapján elmondható, hogy több településen óriási károk keletkeztek.

Consuelo Hernandez, egy szemtanú azt mondta a Diario de Centroamerica nevű hírlap internetes felületének, hogy sok embernek nem sikerült elmenekülnie, félő, hogy a láva elnyelte őket.

A vulkánkitörés miatt Guatemalaváros La Aurora nemzetközi repülőterét lezárták.

A fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki az idén, a vasárnapi volt az utóbbi idők legerőteljesebbje.

Guatemala 32 vulkánja közül a Fuego a legaktívabb.

Borítóképünkön mentőalakulatok tagjai az egyik sérültet viszik a tűzhányó kitörése után El Porvenir településen 2018. június 3-án.

Fotó: MTI / EPA / Jose Misa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában