viharos esők

2020.02.04. 06:30

Több száz turista ragadt egy fjord fogságában Új-Zélandon

Csaknem 200 turista ragadt kedden Új-Zéland déli szigetén, a Milford Sound nevű fjordban, egy nemzeti park területén, mert az odavezető egyetlen utat a viharos esők annyira megrongálták, hogy járhatatlanná vált.

A fjord a szigetország legkedveltebb turistalátványossága. Harmincegy túrázó rekedt egy menedékházban, ahova a földcsuszamlást követően kényszerültek. Egyesek könnyebben megsérültek.

A déli sziget katasztrófavédelmének közleménye szerint a hatóságoknak meg kell osztaniuk erőiket, mert a régióban többen kerülhettek hasonló helyzetbe. Várhatóan szerdán menekítik ki a területen ragadt 195 turistát, valamint a mintegy 200 szálloda személyzetét. A területre vezető utat egyébként egy hétre lezárták, mert annyira megrongálódott. Az embereket légi úton szállítják majd el.

A Milford Sound fjord hatalmas hegycsúcsairól és vízeséseiről híres. A terület 120 kilométerre fekszik a legközelebbi várostól, Te Anautól. A turisták azért kerültek szorult helyzetbe, mert a területen 60 óra alatt 1000 milliméternyi eső esett, csak kedd reggel 600 milliméternyi. A helyi meteorológiai intézet képviselője a Radio New Zealand rádióállomásnak azt mondta, hogy még a legtapasztaltabb időjárási szakértőket is meglepte a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.

Az intézet előrejelzése szerint további esők várhatók, amelyek következtében a folyók kiléphetnek medrükből. Az áradás utakat zárhat el és elszigetelhet egyes közösségeket a külvilágtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában