gázai övezet

2018.03.30. 16:29

Több palesztin halálos áldozata van a tüntetésnek

Hét palesztin meghalt és mintegy négyszázan megsebesültek izraeli katonák lövéseitől a Gáza övezet és Izrael határán zajló nagyszabású palesztin tüntetéseken.

Az izraeli katonai rádió szerint mintegy tizenhétezer palesztin vesz részt az enklávé határán folyó tömeges demonstrációkban, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet által szervezett „tömegek menetén”.

A határ mentén öt helyen gyülekező palesztinok égő autóabroncsokat dobálnak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adnak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használnak, lehetőleg a határsértők lábát célozva.

Az izraeli határ védelmét személyesen Gadi Ejzenkot vezérkari főnök vezényli tömegoszlató eszközök és szükség szerint éles fegyverek bevetésével. A palesztin oldalon a sátraknál a Hamász legmagasabb szintű irányítói, Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője, Iszmail Hanije, a szervezet politikai főnöke is bátorítja és bíztatja a tüntetőket.

„Nem adunk fel semmit és nem alkudozunk a cionistákkal Palesztina földjéről” – hangoztatta Haníje. „Dicsőség minden palesztinnak, aki ma, a föld napján előlépett, hogy megírja a jövőt. Izrael fenyegetései nem rettentenek el minket” – tette hozzá.

A halottak között egy 16 éves fiatal is van, és az izraeli katonák elfogtak egy hétéves palesztin kislányt a határkerítésnél. „Az izraeli hadsereg a kisgyereket foglyul ejtette, majd biztonságosan visszajuttatta a szüleihez. A Hamász terrorista szervezet cinikusan nőket és gyerekeket használ, a kerítéshez küldi őket, és veszélyezteti az életüket” – közölte a izraeli katonai szóvivő.

A palesztin tüntetők a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint köveket is dobálnak a katonák felé, és egy csoportjuk pokolgépet próbált elhelyezni a határnál.

A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

A radikális iszlamista szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hatalmas sátrakat állít fel – amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni -, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában