Járvány

2020.03.17. 14:14

Több országban is szélsőséges reakciókat váltottak ki az óvintézkedések

Szélsőséges reakciókat váltottak ki az emberekből az új koronavírus miatti óvintézkedések Iránban, ahol konzervatív síita hívők feldühödött tömege tört be a kormány által lezárt szentélyekbe, Afganisztánban pedig vélhetőleg megfertőződött emberek szöktek meg a kórházi karanténból Herát tartományban – számoltak be helyi hírforrások kedden.

Iránban újabb szigorításokat léptettek életbe a perzsa újév kezdete előtt. Az állami televízióban hétfőn bejelentették, hogy lezárják a szentélyeket, ahol hívők tömegei fordulnak meg nap mint nap, megérintve és megcsókolva az évszázados falakat és ereklyéket.

Az óvintézkedésre válaszul éjjel feldühödött síita hívők szállták meg a mashadi Imám Reza és a komi Fatima Maszume szentélyt. A vallási vezetők elhibázottnak nevezték a teheráni kormány döntését. A tömeget a rendőrség feloszlatta. Vallási elöljárók közleményükben bölcs belátást és türelmet kértek a hívőktől.

Az iráni szentélyekhez számos síita zarándokol el, ami hozzájárulhatott a kórokozó közel-keleti terjedéséhez. Szaúd-Arábia már korábban lezárta az iszlám legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát a látogatók előtt.

A több mint 17 ezer közel-keleti koronavírusos megbetegedés 90 százalékát Iránban diagnosztizálták. Bár az iráni hatóságok fokozottan ellenőrzik az utazókat, egyelőre nem zárták le az országot, ahogy azt Irak és Libanon tette.

Teherán eközben 85 ezer rabot engedett el eltávozásra a vírus terjedését megfékezendő – jelentette be Golamhosszein Eszmáili igazságügyi szóvivő kedden.

Távozhatott a börtönből az ellenzéki vezető, Mehdi Karrúbi fia, Mohammad Hosszein is.

Legalább 37, vélhetőleg koronavírusos beteg szökött meg a karanténból a nyugat-afganisztáni Herátban hozzátartozók segítségével – közölte a helyi egészségügyi minisztérium szóvivője hétfő este.

A menekülők leütötték a személyzetet – tette hozzá Vahídulláh Majar.

Tartományi források szerint 38 ember szökött meg, akik közül egy biztosan fertőzött volt. A hatóságok hét menekülőt visszavittek a kórházba.

A karanténból megszökött emberek mindegyike Iránból tértek vissza a közelmúltban. Az elmúlt három hétben csaknem 70 ezer afgán hagyta el Iránt. Az iszlám köztársaságban sok afgán él és dolgozik.

Iránban körülbelül 16 ezren fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 853-ről 988-ra emelkedett. Afganisztánban eddig 21 megbetegedést regisztráltak, többségében az iszlám köztársasággal szomszédos Herát tartományból.

Az afganisztáni tálibok szóvivője, Szuhail Sahín jelezte: a csoport kész maximálisan együttműködni a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel a világjárvány terjedésének megfékezése érdekében.

Az izraeli védelmi minisztérium az üresen kongó szállodákat alakítaná át karanténközponttá. Két hotel már kedden megkezdte a betegek fogadását.

Naftali Bennet izraeli védelmi miniszter úgy rendelkezett, hogy csak azokat a palesztin dolgozókat és kereskedőket engedjék be Izraelbe, akiknek munkája nélkülözhetetlen az egészségügyben, a mezőgazdaságban, az ápolásban vagy az építkezésben. A beengedett emberek egy-két hónapig Izraelben maradnak.

Az izraeli kormány megengedte, hogy a belbiztonsági szolgálat lehallgassa a koronavírusos betegek telefonját a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az intézkedés egyelőre harminc napig érvényes.

A Sin Bét leszögezte: kizárólag azért folyamodnak a technológiához, hogy életeket mentsen meg. A belbiztonsági szolgálat az adatvédelmi aggályokra reagálva aláhúzta: csak kevesen férhetnek hozzá az adatokhoz, ideiglenesen tárolják őket, és nem fogják felhasználni a karantén betartásának kierőszakolására.

Egyiptomban is fokozták az óvintézkedéseket: a kairói kormány bejelentette, hogy március 19-e és május 31-e között lezárja az egyiptomi reptereket a személyforgalom előtt. Ezalatt a szállodákat és a turistalátványosságokat is fertőtlenítik. Több egyiptomi kormányzóságban betiltották a vízipipát és a heti piacot a vírus terjedését megfékezendő.

A Nílus-delta egyik településén több mint 300 családot helyeztek karanténba a kórokozó megjelenése miatt – jelentette be Hala Zajed egyiptomi egészségügyi miniszter.

Egyiptomban eddig négyen haltak meg és 166-an fertőződtek meg az új vírussal.

Pakisztánban meghalt az első koronavírusos beteg – közölte honlapján a helyi egészségügyi minisztérium. A fertőzöttek hivatalos száma 195. Többségük Iránban járt az elmúlt időszakban.

A jordániai hadsereg kedden bejelentette, hogy katonákat állít a legnagyobb városok köré. Tisztségviselők szerint hamarosan szükségállapotot vezetnek be a királyságban. Jordánia a napokban lezárta határait, és felfüggesztette a repterek működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában