még többen érkezhetnek

2019.03.08. 15:57

Több mint ötezren érkeztek két nap alatt egy szíriai menekülttáborba

Az al-holi menekülttábor jelentősen meghaladta befogadóképességét, jelenleg több mint 62 ezren tartózkodnak ott.

Több mint ötezer menekült érkezett március 5. és 7. között az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborába a délkelet-szíriai Baghúzból – közölte pénteken az ENSZ. Baghúzban jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) folytat offenzívát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen.

Az ENSZ figyelmeztetett arra: várhatóan további ezrek érkeznek még a táborba.

Az ENSZ közlése szerint az al-Hol menekülttáborba újonnan érkezettek több mint 90 százaléka nő és gyerek. A túlnyomó többséget a gyerekek teszik ki, 23 százalékuk 12 éven aluli, 12 százalékuk öt éven aluli.

Az Egyesült Államok támogatását élvező kurd vezetésű milíciaszövetség, az SDF csaknem egy hónapja indította meg offenzíváját az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványa, Baghúz ellen.

Az iraki határ közelében fekvő Baghúz maroknyi faluból, tanyából és termőföldekből áll, és ez az utolsó lakott település, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Baghúz felszabadítása mérföldkő lenne a szélsőségesek elleni harcban, ám a terrorszervezet akkor is fenyegetést jelent majd, ha a „kalifátus” elveszti minden területét, mert továbbra is lehetnek alvó sejtjei, merényleteket követhet el, és maradhatnak még fegyveresek a gyéren lakott sivatagos vidéken rejtőzködve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában