ők a jövő

2021.01.25. 19:22

Több mint kétmillió szíriai gyerek nem járhat iskolába az országban dúló harcok miatt

A szíriai válság 2011 márciusában békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sokszereplős polgárháborúvá fajult.

Még mindig több mint kétmillió gyerek nem járhat iskolába a polgárháború sújtotta Szíriában, ez a szám pedig koronavírus-járvány okozta újabb nehézségek miatt vélhetően tovább emelkedett – jelentette helyi idő szerint vasárnap az ENSZ Gyermekalapja (Unicef).

A szervezet szerint az arab országban 10 éve kezdődött és azóta is tartó harcok miatt már több mint 2,4 millió gyereknek nincs lehetősége iskolába járni, a jelentés pedig felhívja a figyelmet arra is, hogy a meglévő oktatási intézmények is súlyos gondokkal küszködnek.

„Minden harmadik iskola vált használhatatlanná a harcok következtében vagy pedig azért, mert katonai célokra alakították át őket – áll az UNICEF honlapján olvasható jelentésben, amely hozzáteszi, hogy sok iskolában nincs se fűtés, se áram, és nagyon rosszak a higiéniás körülmények is.

Az Unicef hangsúlyozta, hogy az oktatás a polgárháború elhúzódása ellenére is a gyerekek egyik alapvető joga, amelyet meg kell védeni. A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy az ENSZ adatai szerint az elmúlt években körülbelül 700 támadás ért Szíriában iskolákat, illetve iskolai alkalmazottakat, ezekből ötvenkettőt 2020-ban követtek el.

A jelentés leszögezi: egyedül az oktatás teheti képessé a gyerekeket arra, hogy felnőve újjáépítsék országukat.

A szíriai válság 2011 márciusában békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sokszereplős polgárháborúvá fajult. A hadműveleteket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) december elején azt közölte, hogy a konfliktus kirobbanása óta több mint 387 ezer ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában