kitermelés emelése

2021.07.19. 13:33

Több mint egy hónapos mélyponton az olajár

A zuhanás oka az, hogy az OPEC+ néven emlegetett csoport vasárnap megállapodott a kitermelés növeléséről.

Több mint egy hónapos mélypontra került a kőolaj ára azután, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport vasárnap megállapodott a kitermelés növeléséről.

Röviddel 11 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 2,03 dollár (2,76 százalék) csökkenéssel, 71,56 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 2,06 dollárral (2,88 százalékkall) 69,50 dollárra süllyedt. A kőolaj ára utoljára június 7-én volt ilyen alacsony.

Az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap arról állapodtak meg, hogy minden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást. Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra és értékelik a szakminiszterek. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

Az OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, így az utóbbi hónapok közül májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában