törvénytelen utalások

2018.09.07. 17:17

Több millió dolláros pénzmosást sikerült felderíteni

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás gyanúja miatt folytatott nyomozást hét ember ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A szerb és magyar gyanúsítottak több millió dollárt próbáltak meg tisztára mosni – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint egy ismeretlen ember egy hongkongi cég tulajdonosának adta ki magát, és így utasította a vállalat gazdasági igazgatóját, hogy több alkalommal különböző összegeket utaljon át meghatározott számlákra. A pénzügyi vezető teljesítette a kért átutalásokat, ennek eredményeként 14 tranzakcióban 46,7 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) került különböző számlákra.

Az egyik átutalás kedvezményezettje egy magyarországi cég volt, e tranzakció miatt nyomozott a KR NNI pénzmosás gyanúja miatt. Az adatok szerint a magyar bankszámlára 2015. június 3-án érkezett egy 6,8 millió dollár (1,9 milliárd forint) összegű utalás. A magyar vállalat ügyvezetője és tulajdonosa egy szerb állampolgár volt. A nyomozók megállapították, hogy a cég számlájára érkező pénz egy részét továbbutalták más magyar, valamint szlovák bankszámlákra.

Az utalások egy része a hatósági fellépés miatt nem teljesült, lefoglalással összesen 5,3 millió euró (1,7 milliárd forint) térült meg, az összeget visszakapta a sértett hongkongi társaság.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hét embert azonosítottak és vontak eljárás alá. A magyar és szerb gyanúsítottak között volt, aki a számlákat, illetve a cégeket vette a nevére, más a „tulajdonosok” beszervezését és irányítását végezte.

Egy embert hazai körözés alapján belföldön, egy másik gyanúsítottat nemzetközi körözés alapján – panamai és amerikai közreműködéssel – a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogtak el.

A magyar nyomozást a rendőrök nemzetközi bűnügyi együttműködéssel folytatták le. Az ügy iratait a KR NNI szerdán átadta a Fővárosi Főügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában