rossz előjel

2019.02.13. 15:11

Több ezer szavazókártya-leolvasó égett el a voksolás előtt Nigériában

A megsemmisült kártyákat pótolják.

Több ezer, a szombaton esedékes választásokra küldött szavazókártya-leolvasó semmisült meg Nigéria délkeleti részén a helyi választóbizottság épületében keletkezett tűzben – jelentették hírügynökségek hatósági forrásokra hivatkozva szerdán.

Az országos választási bizottság (INEC) kedd este kiadott közleménye szerint a délkelet-nigériai Anambra államban található irodájukban keletkezett tűz során nem történt személyi sérülés, azonban csaknem ötezer szavazókártya-leolvasó semmisült meg.

Festus Okoye, az INEC anambrai munkatársa súlyos csapásnak nevezte az esetet, amellyel kapcsolatban a rendőrség már elindította a vizsgálatot. Egyúttal leszögezte azt is, hogy bízik a 16-án esedékes választások megfelelő lebonyolításában, és hozzátette: a megsemmisült kártyák helyett újakat küldenek.

Hírügynökségek ezzel összefüggésben felhívják a figyelmet arra az elmúlt egy-két hétben több hasonló tűzeseteket jelentettek a délkelet-nigériai Abia államból, illetve az ország középső részén található Plateau-ból is. Az INEC közleménye szerint az utóbbi ügyében kiderítették, hogy a szavazókártyákat őrző biztonsági őr részeg volt.

A kártyákat a 2015-ös elnökválasztás idején használták először. A segítségükkel olvassák le voksolás során a mintegy 83 millió szavazásra jogosult nigériai állampolgár személyi adatait.

Megfigyelők aggódnak a választások esetleg szabálytalan lebonyolítása miatt. A hét végén a dél-nigériai Delta államban öt ember vesztette életét a két rivális elnökjelölt támogatóinak összecsapásaiban. Szombaton a jelenlegi elnök, Muhammadu Buhari és az 1999 és 2007 között alelnöki tisztséget betöltő Atiku Abubakar száll ringbe az elnöki székért.

A 180 milliós Nigériában szinte hagyománya van annak, hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni összecsapásokban mintegy ezren vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában