Ország-világ

2020.08.27. 23:02

Tizennégy éves kislány a tomboló Laura hurrikán első áldozata

Csütörtökön 4-es erősségűről 2-esre csökkent a Louisianában és Texasban pusztító Laura hurrikán ereje, de a meteorológusok változatlanul katasztrofális következményekkel számolnak.

A couple react as they go through their destroyed mobile home following the passing of hurricane Laura in Lake Charles, Louisiana, on August 27, 2020. - Hurricane Laura tore off roofs and shredded buildings in the southern US state of Louisiana as it slammed into the coast early on August 27 killing at least one person, with shaken residents emerging to survey the damage. Forecasters warned of the continued risk of a storm surge as the hurricane -- one of the strongest to ever hit the region -- moved inland and weakened rapidly. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds

A helyi idő szerint csütörtök hajnalban partot ért hurrikánnak már halálos áldozata is van:

a louisianai Leesville városban egy 14 éves kislány vesztette életét, amikor a vihar kicsavarta óriási fa rázuhant.

Még több végzetes eseményre számítunk„ – írta a Twitteren Christina Stephens, a louisianai kormányzó, John Bel Edwards kormányzó szóvivője.

Az országos meteorológiai szolgálat változatlanul katasztrofálisnak minősíti a hurrikánt a tenger 10-15 méteresre korbácsolt hullámai, az erőteljes széllökések és az özönvízszerű esőzések miatt.

Egy férfi a hurrikán okozta károkat szemléli a Capitol One Bank Tower épületében, Lake Charlesban, Louisianában
Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

A texasi Galvestontól a louisianai New Orleansig

a hurrikán óránként 240 kilométeres sebességgel ”száguld„ a két állam part menti vidékein, az özönvízszerű esőzések miatt már áradnak a nagy folyók, köztük a Mississippi is.

Mindkét államban, valamint Mississippiben és Arkansas-ban is több településen tornádóriadót is hirdettek. Az előrejelzések szerint a vihar várhatóan nemcsak a part mentén, hanem az ország belsejében, mintegy 65-70 kilométeres sávban pusztít az elkövetkező napokban, s a viharzóna a Louisianával északon szomszédos Arkansas államig húzódhat.

Műholdkép a Laura hurrikánról
Fotó: AFP/NOAA

Louisianában és Texasban országutakat zártak les mind Edwards kormányzó, mind Greg Abbott, a szomszédos Texas kormányzója arra szólította fel a helybélieket, hogy maradjanak otthon. A Mexikói-öböl mentén fekvő településeket már vasárnaptól kezdődően kiürítették, több mint félmilliónyi ember kényszerült elhagyni az otthonát. Lezárták a kikötőket és az olajfinomítókat is.

A viharban házak dőltek össze, villanyvezetékek szakadtak le, a széllökések gyökerestől csavartak ki nagy fákat. Több mint 600 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. A louisianai Charles-tónál a vihar nagy vegyi üzemet tett tönkre, a gyár lángokba borult.

Donald Trump csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett Arkansas államban.

Texasban már hétfőn kihirdette a rendkívüli állapotot. Ez azt jelenti, hogy ezek a tagállamok szövetségi anyagi segítségre számíthatnak a katasztrófaellenes küzdelemben. Az elnök csütörtök délután a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) washingtoni központjában tárgyalt arról, hogy melyik tagállam milyen központi segítségben részesüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában