Hallgassa élőben!
Fotó: Csudai Sándor / Origo

Thibaud Gibelin: vitathatatlan Orbán Viktor vezető szerepe

Thibaud Gibelin francia politikai elemző könyvet írt a magyar miniszterelnökről.

Ha a politikai víziókat és karizmát nézzük, akkor vitathatatlan Orbán Viktor vezető szerepe a visegrádi négyeken belül – minderről Thibaud Gibelin francia politikai elemző beszélt az Origónak, akinek a napokban jelent meg francia nyelvű könyve Orbán Viktorról és a közép-európai politikai folyamatokról. Az interjút változtatás nélkül itt is olvashatja:

Miért döntött úgy, hogy Orbán Viktorról könyvet ír?

A legfontosabb az volt, hogy a franciák értsék meg azokat a politikai folyamatokat, amik napjainkban zajlanak. Korábban lehetőségem volt többet foglalkozni a magyarországi politikai fejleményekkel. 2014-18 között az Európai Parlamentben dolgoztam, és ezekben az években Magyarország egyre nagyobb szerepet játszott az európai politikában. Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket. A visegradpost.com információs weboldallal is hozzájárultam ehhez a projekthez.

Mi inspirálta Orbán Viktor politikájában?

Elsőként, hogy Orbán Viktor teljes mértékben realista politikus. Franciaországban az ellenzéki pártok egy évtizede hatalmon kívül vannak, ezért ők sokszor teljesen irreális politikai véleményeket képviselnek. Orbán ezzel szemben a legnehezebb időkben vezette Magyarországot, és nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenie. Ez nagyon távol áll a francia idealizmustól. Orbán Viktor azt az Európát képviseli, amely a kontinentális nézeteket képviseli. Fontos itt megemlíteni, hogy ez a kontinentális politika arról is szól, hogy milyen megközelítéseket tart fontosnak Magyarország például a kínai Egy Övezet, Egy út kapcsán. Mindez sokban különbözik a transzatlanti állásponthoz képest.

Ön korábban több évet dolgozott az Európai Parlamentben. Mit tapasztalt, miért nem értik a magyar kormány politikáját?

Szerintem alapvetően értik, csak teljesen mások az ő megközelítéseik, érdekeik, mint a magyar kormányé. Brüsszel csak azoknak a hangját hallja meg, akik a legerőteljesebben lobbiznak az érdekeikért. A nemzetközi gazdasági életben ez egy komoly konfliktust okoz, mert a határon átnyúló óriáscégek lobbiereje lényegesen nagyobb, mint a magyar kormányé. Azonban míg a magyar kabinet demokratikus felhatalmazás alapján működik, addig a nemzetközi szereplők nem rendelkeznek ilyennel. Nagyon nagy érdekkülönbség van abban is, hogy az internacionális szereplők alapvető érdeke a határok felszámolása, míg a nemzeti kormányok azokat szeretnék megőrizni.

Mik a legfőbb különbségek és hasonlóságok Orbán Viktor és Emmanuel Macron politikájában?

A legfontosabb különbség, hogy Orbán Viktor mögött már egy hosszú politikai pályafutás áll, míg Emmanuel Macron csak 2017-ben indult először választáson. Franciaország alapvetően egy erőteljes elnöki rendszer, és ez nagyon messze van a magyar politikai rendszer felépítésétől, tehát ez is egy fontos különbség. Míg Orbán Viktor egy antikommunista harcosból lett politikai vezető, addig Macron egy menedzser volt korábban, és nem egy politikai harcos, hanem egy posztpolitikai ember. Úgy látom, Macronnak nincsenek politikai víziói, nagyrészt marketingtevékenységként tekint a politikára, míg Orbán Viktor ezzel szemben mást képvisel.

Hogyan látják a francia értelmiségiek és politikusok Magyarországot? Egyáltalán fontosak vagyunk?

A német dominanciától való félelmen túl a közép-európai térség nem igazán fontos a franciák számára. A transzatlanti kapcsolatok lényegesen meghatározóbbak, és az azokra való összpontosítás. Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy a közép-európai térség sok esetben előrébb jár, mint Európa nyugati része, és valamilyen politikai vízióval is rendelkeznek már. Ez pedig egyre több francia értelmiségit inspirál.

Vannak olyan pártok, amelyek másolnák a Fidesz politikáját Franciaországban?

Sokan érdeklődnek iránta, de sem a jobbközép, sem a radikális jobboldal nem tudta ezt a politikai realitások szintjére lefordítani. A francia politikának önmagában kellene megújulnia, és nem külső példákat kell másolnia.

Mi napjainkban Franciaország legnagyobb problémája? A munkanélküliség, a gazdaság, a bevándorlás, az iszlám?

Nem is így válaszolnék a kérdésre, hanem úgy, hogy mi is igazából a legnagyobb gyengesége az országunknak. Ez pedig az, hogy folyamatosan elveszítjük az embereinket. Évről évre egyre kevesebben vannak azok, akik számára fontosak a francia értékek. Van egy közös sorsunk, és erre épült a politikai rendszerünk, és ez évről évre egyre gyengébb összekötő kapocs. Ezzel szemben a közép-európai nemzetek esetében a nemzeti kultúra sokkal erősebb napjainkban, pedig ebben a térségben sokáig nemzetek nélkül léteztek ezek a népek. Egyfajta balkanizálódás figyelhető meg Franciaországban. Mindez azt jelenti, hogy a nagyon sok ott élő nép egyfajta párhuzamos társadalmakat épít fel. Nagyon sötét jövőt fest fel ez a XXI. századra Franciaországra. Ebben a helyzetben a megoldás csak az lehet, ha kőről kőre építjük újra a társadalmat.

Miért fontos Önnek a visegrádi négyek együttműködése?

A könyv alapvetően Orbán Viktorra összpontosít, de ahhoz, hogy egy teljes képet adjak a miniszterelnökről, nem lehet kihagyni, hogy a közép-európai együttműködésről ne írjak. Orbán Viktor az egész kontinensre hatással van, és ennek nemcsak az az oka, hogy az egyik kormányfő Európában, hanem a Németország és Oroszország közötti régió karizmatikus figurája. Úgy gondolom, hogy az orosz politikai modell nem vonzó ezen térség számára ebben az évszázadban, de a német multikulturális modell sem példa. Éppen ezért az Orbán-féle politikai modell elfogadható lehet a térségben lakó több mint 100 millió ember számára. Egy ilyen helyzetben persze Franciaországnak partnerként kellene tekintenie a V4-ekre.

Ki a vezetője a V4-eknek?

Senki sem vitathatja azt a tényt, hogy a visegrádi országok legerősebb szereplője Lengyelország. Ezzel szemben azonban, ha a politikai víziókat és karizmát nézzük, akkor vitathatatlan Orbán Viktor vezető szerepe. Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi szereplő nem lenne fontos, vagy éppen alárendelt szerepet játszana. Egyfajta pozitív domináns szerepet játszik a magyar kormányfő, mivel többek között képes hidat képezni a Balkán és a balti térség között.

 

Hozzászólások

katasztrófavédelem beol.hu
Hűtőláda gyulladt ki Nagykamaráson
végre tudunk róla / 20 perce
Hat hete kórházban, így van most Törőcsik Mari
Sok pletyka ellenére a háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő nem beteg, de elővigyázatosságból bent tartják.
Gyász
Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek.” (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Rigó János 2021. március 25-én, életének 88. évében elhunyt. Szeretett halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 17-én, szombaton 10 órakor a Berényi úti temetőben lesz. Drága emléke szívünkben örökké él! Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le! A gyászoló család
Drága szüleimnek Árvai Jánosnénak és Árvai Jánosnak 37. haláluk évfordulóján, drága férjemnek Hajdú Imrének halálának 3. évfordulóján bánatos szívvel, szeretettel gondolok szomorú felesége és szüleimnek szerető leányuk Irénke. Nyugodjatok békében
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Szák Andrásné szül. Medovarszki Zsófia volt FÜSZÉRT dolgozó békéscsabai lakos 2021. április 10-én rövid súlyos betegség után elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 15-én 15 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pap Sándorné szül. Sovány Terézia Mária békéscsabai lakos 2021. április 10-én, 68 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vámos Józsefné szül. Sánta Ilona békéscsabai lakos 87 éves korában csendesen megpihent. Szeretett halottunkat szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Tompa utcai temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Papp Éva békéscsabai lakos 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 15-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Végh Péter békéscsabai lakos 56 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ancsin Béláné szül.:Gajdics Katalin békéscsabai lakos 2021. március 31-én 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Budai Mihályné szül. Mézes Ilona békéscsabai lakos 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 15-én 11 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk, Andó Pál halálának 10. évfordulóján. Szerető családja
"Drága lelked nyugodjon békében" GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Baji Károly békési lakos súlyos betegség után 68 évesen visszaadta szenvedő lelkét teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 15-én 11 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik végső útjára elkísérik. A gyászoló Édesanyja
Értünk többé már nem aggódsz Nem, fáradsz, nem dolgozol, Pihensz csendben a csillagok közt, Hol nincs már fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gyeraj Pálné szül.: Máté Erzsébet 2021. március 25-én életének 67. évében hirtelen elhunyt. Hamvait családi körben helyezzük örök nyugalomra. Emléke legyen áldott. A gyászoló család
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Kerényi Zoltán békéscsabai lakos 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 13-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk Zalai Józsefné szül. Bocskai Emma Orosháza, volt Huba utcai lakos 2021. február 26-án elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 11 órakor lesz az orosházi Felvégi temetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Bozó József békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 12-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Vágási Margit békéscsabai lakos 76 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 9-én 12 órakor búcsúztatjuk a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatom, hogy Id. Vrbovszki András Pusztaszőlősi szociális otthon lakója ( volt Nagyréti lakos) életének 82. évében elhunyt Temetése 2021.04.09-én 15:00-kor lesz a Békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidó Sándor gyulai lakos 2021.március 27-én, 64 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021.április 9-én 09:30 órakor lesz a gyulai Református Új temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Búvár Mihály a Barnevál nyugdíjasa békéscsabai lakos 2021. március 26-án, 76 éves korában váratlanul elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 12-én 14.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Szívünkben örökké él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szabó Gyula Okányban gazdálkodó békéscsabai lakos tragikus hirtelenséggel 70 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 9-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
helyszínelés / 43 perce
Gyomaendrődi és békéscsabai balesetnél is intézkedtek a rendőrök
beol.hu
Biztonságos légtér / 46 perce
Már közel hatezren töltötték le a mydronespace mobilappot
Nagyon nagy a baj / 48 perce
Az átláthatóságot és a jogállamot kérné számon a techóriásokon Varga Judit (videó)
Karma / 50 perce
Megjelent Rúzsa Magdi nyolcadik stúdióalbuma
kék hírek / 1 órája
Két autó ütközött össze Békéscsabán
beol.hu
kárpát-medence / 1 órája
Digitális innovációt hoztak tető alá Szabadkán