bíróság

2021.09.20. 13:56

Terrorizmus miatt bűnösnek mondták ki a Hotel Ruanda című filmben hősként bemutatott férfit

A 67 éves Rusesabaginát tavaly vették őrizetbe Dubajban.

Terrorizmushoz köthető vádpontokban bűnösnek találta hétfőn egy ruandai bíróság Paul Rusesabaginát, azt az egykori szállodaigazgatót, akit az 1994-es ruandai népirtásról szóló, Hotel Ruanda című filmben életmentő hősként mutattak be.

Összesen húsz vádlottat talált bűnösnek a bíróság amiatt, hogy részt vett az MRCD-FLN nevű terrorszervezetben, amelynek tagjai a népirtás idején embereket támadtak meg az otthonaikban vagy az autóikban.

A 67 éves Rusesabaginát tavaly vették őrizetbe Dubajban. Állítása szerint a hatóságok elrabolták őt, és Ruandába vitték, hogy vádat emeljenek ellene. Rusesabagina visszautasította az ellene felhozott vádakat, azzal érvelve, hogy esetében politikailag motivált ügyről van szó azért, mert Paul Kagame ruandai elnök nyílt bírálója.

Rusesabagina ellen kilenc pontban emeltek vádat, a többi között terrorszervezetben való részvétel, irreguláris fegyveres csoport alapítása, terrorizmus finanszírozása, illetve terrorcselekményként elkövetett gyilkosság, emberrablás és rablás elkövetése miatt. Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyében.

Az amerikai lakóhellyel rendelkező Paul Rusesabagina népszerű ember lett a 2004-ben bemutatott Hotel Ruanda című filmnek köszönhetően. A film története szerint a férfi egy Kigaliban működő luxushotel vezetőjeként életét kockáztatva rejtegetett és mentett meg több száz embert a népirtás borzalmai közepette. Rusesabagina később a rivaldafényt arra használta fel, hogy bírálja Kagame elnök kormányát.

Ruandában 1994 nyarán száz nap leforgása alatt a hutu népcsoporthoz tartozó szélsőségesek több mint 800 ezer – többnyire tuszi etnikumú – embert gyilkoltak meg módszeresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában