Iszlám Állam

2019.07.02. 10:21

Terrorizmus gyanújával vett őrizetbe három embert az ausztrál rendőrség

A férfiak állítólag arra készültek, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihádistái által elkövetett merényletek mintájára támadásokat hajtsanak végre a biztonsági erők létesítményei, bíróságok, templomok és külföldi országok diplomáciai képviseletei ellen Sydneyben – mondta el a helyi rendőrség illetékese.

Ian McCartney hozzátette: egy húszéves gyanúsított ellen terrorcselekmény előkészítése miatt indíthatnak eljárást. A férfi állítólag Afganisztánba akart utazni, hogy az Iszlám Állam nevében ellenséges tevékenységet folytasson. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A fiatalt azóta követik a hatóságok, hogy 2018 közepén Libanonba utazott.

Két társa, egy 23 és egy 30 éves férfi tíz évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat. A kedden Sydneyben elfogott gyanúsítottak – akik közösségi oldalakon keresztül ismerték meg egymást – kedden vagy szerdán jelenhetnek meg a bíróság előtt.

Ausztráliában 2014 óta fokozott terrorkészültség van érvényben, és a helyi hatóságok 16 nagyobb merénylettervet hiúsítottak meg azóta.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 2014-ben kiáltotta ki kalifátusát az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken. Bár az elmúlt években kiszorították ezekből a térségekből, földalatti mozgalomként továbbra is veszélyt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában