Járvány

2020.05.21. 17:26

Távozik a főváros Pesti úti idősotthonának vezetője

Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József.

Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Távozott a Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti idősotthonának vezetője. Az érintett helyett Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közleményben jelentette be a döntést. A DK-s városvezető szerint a kormánypárti, jobboldali sajtó és a hatóságok támadásai miatt mondott le az intézményvezető. A gyurcsányista politikus perrel fenyegetett meg mindenkit, aki szerinte „hazug rágalmakat” írt arról, hogy súlyos mulasztások történhettek a fővárosi intézményben, ahol több százan fertőződtek meg koronavírussal, illetve 45 bele is haltak a járványba – írja a Magyar Nemzet.

Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetője. Az intézmény vezetését Merucza Erika jelenlegi gazdasági vezető veszi át, a Fővárosi Önkormányzat az intézményvezetői posztra pályázatot ír ki

– olvasható Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes közleményében.

A főváros humán ügyeiért felelős gyurcsányista politikus úgy fogalmaz: „a Fővárosi Önkormányzat köszönetét és elismerését fejezi ki Skultéti Józsefnek, aki 49 évet dolgozott a közszolgálatban, amiből 30 évet a szociális ellátásban, 25 évet pedig a főváros szolgálatában töltött”.

A közlemény szerint Skultéti József személyes hangvételű, megrázó levélben kérte felmentését a főpolgármestertől. Az otthon vezetőjének levelét azonban nem csatolták a főváros közleményéhez. Gy. Németh Erzsébet Skultétira hivatkozva azt írja, 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak.

„Ez a helyzet megváltozott, amikor a koronavírus járvány idején ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek. Kiábrándító, egyben méltánytalan helyzetet teremtettek az ott dolgozók számára, azok a médiumok, amelyek »az ellátás részleteit nem ismerve, a jogszabályokkal nem törődve becsmérelték« az otthont” – írja a főpolgármester-helyettes. Majd ismét Skultéti lemondó levelére hivatkozva úgy folytatja: „Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét„ – írja Skultéti József lemondó levelében.

Gy. Németh szerint a Fővárosi Önkormányzat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, „hogy megóvja a Pesti úti idősotthon lakóit és munkatársait a lakájmédia nem szűnő alantas és hazug rágalmaitól”. Még azt is hozzáteszi, hogy „A hazug rágalmakat megfogalmazóktól és az azoknak teret adó lakájmédiával szemben jogi úton veszünk elégtételt”.

A Fővárosi Önkormányzat Pesti úti otthonában több százan megfertőződtek a lakók és a gondozók közül, 45-en pedig elhunytak a koronavírus járvány miatt. A most távozó Skultéti József már április elején jelezte a kormányhivatalnak, hogy nincs állandó orvos az intézményben, nincsenek megfelelő védőeszközeik. A sorozatos hatósági vizsgálatok súlyos mulasztásokat tártak fel az otthonban, és kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester állításával ellentétben nincs rezidens orvosa az otthonnak. A járvány egyik fővárosi gócpontjává vált fővárosi fenntartású intézményt a főpolgármester nem látogatta meg, az ott történtekért a fenntartó az államot hibáztatta.

A súlyos problémákról az idős elhunytak hozzátartozói is beszámoltak.

Elhangzott olyan állítás is, hogy az új fővárosi vezetés színrelépését követően sok szakember elhagyta az otthont, az idősek elhanyagolt állapotba kerültek, komoly higiéniás hiányosságokat tapasztaltak, a Bajcsy Zsilinszky kórház igazgatója pedig azt mondta, egyre több idős ember került kórházukba traumás sérülésekkel.

A botrányt csak fokozta, amikor a Fővárosi Önkormányzat megjelentetett egy levelet Skultéti Józsefre hivatkozva, cáfolandó a fenti állításokat, hatósági jegyzőkönyveket, azonban még aznap kiderült, hogy az aláírás nélküli levél a főpolgármester stratégiai tanácsadójának, Gyurcsány Ferenc bizalmasának, Gál J. Zoltánnak a számítógépén készült – zárul a Magyar Nemzet cikke.

Borítókép: katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában