Ország-világ

2021.10.06. 15:30

Tartja a szavát a kormány: százmilliárdok a családoknak és a nyugdíjasoknak is

Novemberben nyugdíjprémiumot és kiegészítő nyugdíj­emelést folyósít az állam az időseknek, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj. A családok szintén februárban számíthatnak extra juttatásra, a kincstár akkor fizeti ki az adó-visszatérítést. Az állam sok százmilliárd forinttal támogatja az időseket és a családokat is, a juttatásokra a kiemelkedő gazdasági növekedés adja meg a pénzügyi alapot – írja a Mediaworks Hírcentruma.

Nagykanizsa, 2012. február 29. Dervalics György kézbesítõ (b) a pénzt számolja Gelencsér Boldizsárnak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A következő néhány hónapban három különféle címen kapnak extra juttatást a nyugdíjasok – az eddigi kormányzati bejelentések alapján azt is tudni lehet, hogy nagyjából mekkora összeg érkezhet az érintettekhez. Az első két kifizetés hozzávetőleg egy hónap múlva, november közepén esedékes, a harmadikat jövő februárban vehetik kézhez a címzettek.

GDP-alapú pluszpénzek

Az állam minden év elején az infláció tervezett mértékével emeli a nyugdíjakat. Előfordulhat azonban, hogy a pénzromlás meghaladja az előre becsült értéket, ilyenkor úgynevezett kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. Az idei esztendőre korábban 3 százalékos inflációt prognosztizált a pénzügyi kormányzat, azonban a pandémia és az annak nyomában járó globális lezárási hullám ellátási fennakadásokat okozott, a világgazdaság folyamatai pedig idehaza is éreztették hatásukat. Például oly módon, hogy emelkedtek az árak. A magasabb inflációra – nem megszokott módon – már az év közepén reagált a kormányzat, és nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelésről született döntés. Az akkori 0,6 százalékos növelés azonban nem elegendő, a pénzromlás üteme miatt az év végén újabb kiegészítő emelés szükséges. Ennek összege novemberben érkezik meg a címzettekhez.

Ugyanígy a következő hónapban kapják kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot. E juttatás akkor jár, ha a GDP, azaz a gazdaság éves növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén bizonyosan megtörténik, olyannyira, hogy 7,5, de akár 8 százalékkal is bővülhet a honi gazdaság. A nyugdíjprémium összege – mely egy szorzat eredménye – a törvény szerint maximum nyolcvanezer forint lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti rádióinterjújában bejelentette: minden nyugdíjas a maximális prémiumot kapja novemberben – azok is, akiknek a jogszabály alapján elvégzendő szorzás szerint ennél kevesebb járna.

Szép számmal lesznek olyanok, akiknél a prémium és a kiegészítő emelés együttes összege a százezer forintot is elérheti.

Érdemes kitérni arra is, mekkora kiadást jelent a mindenkinek egységesen járó maximális nyugdíjprémium folyósítása. Mivel nagyjából 2,5 millió idős kap most novemberben ilyen juttatást, így hozzávetőleg 200 milliárd forintos összegről lehet szó.

13. havi nyugdíj

Az időskorúaknak járó harmadik juttatás a 13. havi nyugdíj lesz, ezt februárban kapják majd kézhez a nyugdíjasok. A kormány tavaly döntött az – egyébként 2009-ben eltörölt – ellátás visszaállításáról, ennek menetét pedig jogszabályba is foglalták. Eszerint idén januárban egyheti nyugdíjat ért a 13. havi juttatás.

A törvény alapján jövőre kétheti nyugdíj járna, de könnyen megeshet, hogy ennél is több érkezik majd a címzettekhez. A kormányfő ugyanis a múlt héten arról is beszélt:

ha a gazdaság helyzete lehetővé teszi, már 2022 elején egész havi összeg lesz a 13. havi ellátás.

Erről még nem született kormányzati döntés.

Szakmai számítások korábban úgy kalkuláltak, hogy ha 2022 elején kétheti nyugdíjat tesz ki majd a 13. havi juttatás, akkor a költségvetés 160 milliárd forintot folyósít együttesen az érintetteknek. Ha azonban a gazdaság helyzete megengedi, hogy a tervezett summa a duplájára nőjön, vagyis egy teljes havi összeget fizessen ki a kincstár, akkor az állami kiadás is a duplájára ugrik: ebben az esetben jövő februárban 320 milliárd forint kerülne összesen a nagyjából 2,5 millió nyugdíjashoz.

Adó-visszatérítés

Jövő februárban nemcsak a 13. havi nyugdíjat fizeti ki az állam, hanem akkor kapják vissza az idén befizetett személyi jövedelemadójukat a gyermeket nevelő adófizetők. A kormányzati számítás szerint 1,9 millió embernek jár pénz az államtól,

a szakértők által világviszonylatban is rendkívülinek nevezett kormányzati lépés 600 milliárd forinthoz juttatja a családokat.

Az szja-visszatérítés legfontosabb részletszabálya, hogy az állam az átlagbér adótartalmáig adja vissza a befizetett közterhet. Ha a családban mind a két szülő kereső, akkor mind a kettőjüket megilletheti a visszatérítés.

Összességében elmondható, hogy a gazdaság kiemelkedő teljesítménye több százmilliárd forinthoz juttatja a nyugdíjasokat és több százmilliárdhoz juttatja a családokat.

Borítókép: Nyugdíjkézbesítés Nagykanizsán / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában