Tanévkezdés

2018.08.31. 16:52

Tanszercsomagot kaptak a délvidéki szórványban élő magyar elsősök

A magyar nyelvű oktatás megmaradásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken, a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő délvidéki központi ünnepségén Bácskossuthfalván és Csantavéren.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta, hogy az ünnepség keretében átadták a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával biztosított iskolakezdési csomagokat az első osztályba induló vajdasági magyar kisiskolásoknak, valamint 12-13 ezer forint értékben egyszeri pénzbeli támogatást is nyújtottak számukra. Kiemelte: a magyar kormány és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) támogatásával nyolcadik éve osztanak tanszercsomagot az elsős diákoknak. A tanulók kiegészítő taneszközöket, például rajzfelszerelést kapnak.

Potápi Árpád János örömének adott hangot, hogy tavalyhoz képest nem csökkent a magyar ajkú elsősök száma. Bácskossuthfalván 35, Csantavéren 43 elsős diák kezdhette meg a tanévet.

A magyar gyermekek mellett számos vegyes házasságból (magyar-szerb) származó gyermeket is ezekbe az iskolákba írattak be a szülők, mert szebb az iskola vagy mert jobban fel van szerelve – mondta az államtitkár. Hozzátette: a támogatási rendszernek az is a célja, hogy a magyar nyelvű oktatási rendszer sokkal különb és jobb minőségű legyen, mint a többségi nemzeté és ezzel vonzóbbak is a gyerekek és szülők számára.

A szerbiai törvények értelmében ahhoz, hogy önálló osztály indulhasson magyar nyelven, legalább öt diáknak kell jelentkeznie az adott intézménybe, ha ennél kevesebben vannak, akkor az MNT ajánlása alapján magyar-szerb vegyes osztályok indulhatnak, amelyekben a magyar diákok az anyanyelvükön tanulhatnak.

Az államtitkár a tanévnyitó ünnepségek után Gunarasra is ellátogatott egy óvodába, ahol egy játszóteret adtak át, amelyet szintén a magyar kormány és az MNT támogatásával építettek a Vackor óvodai program keretén belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában