érthetetlen

2021.05.28. 21:41

Színes bőrű diák küldött rasszista üzeneteket társainak

Nem ez az első eset az Egyesült Államokban.

„Menj vissza Afrikába a törzseddel együtt”, „öld meg magad”, ilyen üzeneteket küldött egy fekete bőrű lány iskolatársainak az Instagramon. De nem ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban – írja a V4NA.

Minnesotában, az Egyesült Államokban nyomozott a rendőrség egy Instagram-fiókkal kapcsolatban, melyről több rasszista üzenetet is kaptak fekete diákok. A nyomozók megállapították, hogy a fiókot egy fekete diáklány hozta létre, és egy-két üzenet kivételével a saját otthoni IP-címéről küldte a fenyegető, rasszista üzeneteket más fekete lányoknak az iskolájából, írja a The Post Millennial.

„Halj meg, nigger”, „menj vissza Afrikába a törzseddel együtt”, „Elkapunk. Meghalsz. Öld meg magad!”, többek között ilyen üzeneteket is kaptak a diákok.

Az üzenetek miatt már áprilisban elindult a nyomozás, miután kiderült, hogy a White Bear Lake Gimnázium szinte minden fekete tanulóját célba vették.

Az Instagram-fiókot létrehozó lány személyazonosságát nem fedték fel, mert fiatalkorú, annyit azonban lehet tudni róla, hogy a Fekete Kiválósági Klub tagja volt. Arra nem adott magyarázatot, hogy miért zaklatta társait.

A lány ellen nem emelnek vádat a hatóságok, az iskola pedig még nem döntött az ügyében.

De nem ez az első ilyen eset.

„Haljatok meg niggerek, kérlek!”, „KKK fehér erő” – ilyen rasszista feliratok jelentek meg nemrég a michigani Albion Főiskola kollégiumában, amelyek a fekete bőrűek ellen irányultak. Ezen kívül antiszemita graffitit is találtak a falakon.

A diákok közössége azonnal felháborodott az eseten, az elkövetőről pedig azt gyanították, hogy egy fehér bőrű fiatal. Több száz hallgató és dolgozó tüntetett múlt héten az incidens miatt, és hogy bojkottálják az intézményt. A tüntetők között volt olyan, aki gyávának nevezte az akkor még ismeretlen elkövetőt, és közölte, hogy nincs neki helye az intézményben. A felbőszült diákok diszkriminációval kapcsolatos perrel is megfenyegették a főiskola vezetését.

Az elkövető végül meglett, és mint kiderült, egy fekete bőrű fiatal férfi rajzolta fel a felháborodást kiváltó rajzokat a falakra. A 21 éves férfi bevallotta a rendőrségnek, hogy a legtöbb graffitit ő készítette, amit egyébként videó felvételek is alátámasztanak.

A fiút felfüggesztették, de arról nem lehet tudni, hogy mi vitte rá arra, hogy ilyen feliratokat fújjon a falakra.

Egy politikus szintén rasszista hangvételű, hamis levéllel akarta felhívni magára és a rasszizmusra a figyelmet Oregonban.

Bár a rendőrség először a levél hatására megfélemlítés miatt kezdett nyomozásba, most végül a férfire várhat nyomozás hamis bejelentés és választási csalás miatt is.

A politikus, Jonathan Lopez akkor közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy levelet talált a postaládájában. A névtelen levél felettébb rasszista és kirekesztő volt, aminek az oka az volt, hogy Lopez egy mexikói származású férfi.

Olyan mondatok szerepeltek benne, mint például hogy Lopezt nem látják szívesen az országban, és soha nem lesz belőle senki. Azt is írták, hogy Umatillában megölik a hozzá hasonló embereket, majd a testüket beledobják a folyóba.

Amikor kiderült, hogy a levelet ő maga írta, akkor azzal védekezett, hogy nem akarta félrevezetni a közvéleményt, maga a szituáció pedig csak egy nagy félreértés.

Ő tulajdonképpen csak a hermistoni rendőrfőnök figyelmét akarta felhívni a megyében folyó rasszizmusra a levéllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában